• Головна
  • Проекти
  • Україна є одним із світових лідерів щодо дотримання релігійної свободи — голова Держкомнацрелігій...

Україна є одним із світових лідерів щодо дотримання релігійної свободи — голова Держкомнацрелігій

19.02.2010, 11:07
Україна є одним із світових лідерів щодо дотримання релігійної свободи — голова Держкомнацрелігій - фото 1
Українська асоціація релігійної свободи 18 лютого в агентстві «Укрінформ» (УАРС) організувала уже традиційну прес-конференцію на тему «Релігійна свобода в Україні і світ: виклики нового десятиліття».

Релігійна_свобода_1.jpgexklusiv.gifКИЇВ — Українська асоціація релігійної свободи 18 лютого в агентстві «Укрінформ» (УАРС) організувала уже традиційну прес-конференцію на тему «Релігійна свобода в Україні і світі:виклики нового десятиліття». Організатори заходу констатували, що більшість жителів Землі живе  в країнах, де  релігійні свободи брутально, або м‘ягко порушуються». Під час прес-конференції її учасники обговорили низку питань, зокрема щодо викликів, які поставли перед християнством, дали оцінку законодавим ініціативам, які мають на меті впорядкувати релігійне життя в Україні, назвали найбільш суттєві приклади порушення релігійної свободи. Голова Держкомнацрелігій Юрій Решетніков представив журналістам статистику щодо релігійних організацій в Україні станом на 1 січня 2010 року.

Статистичні дані, як наголосив під час свого виступу держслужбовець, дозволяють стверджувати, що «Україна є одним із світових лідерів щодо дотримання прав своїх громадян на свободу слова і діяльність релігійних організацій». Адже, як зазначив він, релігійна мережа України на 1 січня 2010 року нараховує 35184 релігійні організації, найчисельною групою з яких є Провославні Церкви, які становлять 18000 організацій, зокрема: УПЦ – 12082 , УПЦ КП – 4415, УАПЦ – 1234. УГКЦ нараховує 3765 релігійних організації, РКЦ -1079. Протестантські церкви нараховують майже 8500 релігійних організацій, зокрема: баптисти – 2725, п‘ятидесятники – 1692,  адвентисти сьомого дня – 1069.

Крім цього, в Україні існує близько 1400 організацій  харизматичного спрямування. Щодо кількості релігійних не християнських організацій, то статистика подає такі цифри: 297 організацій юдейського спрямування, 1182 мусульманські організації, з яких 966 зареєстровані в Автономній республіці Крим.

У порівнянні з січнем 2009 року релігійна мережа України збільшилася на 719 релігійних організацій: православна спільнота збільшилася на 429 організацій (УПЦ — на 256, УПЦ КП — на 159, УАПЦ — на14),  УГКЦ поповнилась 39 релігійними організаціями, РКЦ — 7, протестантські церкви — 150. Кількість мусульманських організацій зросла на 33.

Попри такі втішні, за словами чиновника, цифри для України, учасники прес-конференції зауважили, що релігійна свобода в Україні потребує покращення. Стосується це насамперед необхідності формування належної законодавчої бази, яка б регулювала усі проблемні питання у цій сфері. Зокрема Олександр Заєць, голова  правління «Інституту релігійної свободи», наголосив, що на розгляді у парламенті знаходиться багато важливих законопроектів, які не можуть отримати потрібну для ухвалення кількість голосів: йдеться про законопроект про внесення змін до Кримінально-Процесуального кодексу «Щодо дотримання таємниці сповіді», законопроекти «Про внесення змін до деяких законів України щодо мораторію на приватизацію майна культового призначення», прийняття якого дасть змогу повернути майно, яке ще не повернуте релігійним організаціям, також депутати внесли на розгляд законопроект, прийняття якого дозволить релігійним організаціям засновувати навчальні заклади.

Проблемним для України, на чому наголосив генеральний секретар УАРС Петро Гануліч, є ставлення до протестантських церков та громад. Однією з причин такого явища, на його думку, є те, що протестанські церкви є дуже активними в своєму служінні, а «його джерелом є пострадянська та напівтоталітарна ідеологія, яка, на жаль, ще й досі часто практикується».

konf_3.jpgПрезидент УАРС Віктор Єленський констатував, що попри видиму свободу у певних країнах слід констатувати, що «християни  лишаються найбільш переслідуваною релігійною спільнотою у всьому світі». Серед нових загроз релігійній свободі він назвав секулярний фундаменталізм.

Детальніше про теми, обговорені під час прес-конференції, читайте у спеціальному репортажі Василя КОРШАКА.