• Головна
  • Проекти
  • Нове десятиліття несе нові виклики для релігійної свободи у світі, – акценти Української асоціації релігійної свободи...

Нове десятиліття несе нові виклики для релігійної свободи у світі, – акценти Української асоціації релігійної свободи

19.02.2010, 11:01
Нове десятиліття несе нові виклики для релігійної свободи у світі, – акценти Української асоціації релігійної свободи - фото 1
На прес-конференції розглядалися різні випадки порушення прав віруючих у всьому світі.

Konf1.jpgexklusiv.gifКИЇВ – Нове десятиліття несе нові загрози для релігійної свободи у світі, про це 18 лютого заявив Віктор Єленський на прес-коференції «Релігійна свобода в Україні і світі: виклики нового десятиліття», присвяченої питанням релігійної свободи, що пройшла в "Укрінформі", повідомляє кореспондент РІСУ Олександр Бойко.

На прес-конференції розглядалися різні випадки порушення прав віруючих у всьому світі. Згідно з демократичними принципами, до яких прагне і Україна, будь-яка людина вільно може виявляти свій релігійний світогляд. Експерти розглянули різні викли релігійій свободі у світі. Найбільшу загрозу для релігійної свободи складають перш за все тоталітарні державні режими. З іншого боку, країни, де держава слабка, також не може захистити релігійну свободу своїх громадян. Крім того в поле зору експертів потрапив стан справ з релігійною свободою у деяких евпропейських і демократичних державах, коли держава оголошуючи себе індеферентною щодо релігії, забороняє вияв релігійної свідомості, наприклад заборона на носіння хіджабу у Франції.

konf_3.jpg"Варто окремо розглянути загрозу секулярного фундаменатлізму. Серед всіх інших фундаменталізмів, які поширені в світі і намагаються провести кордони між собою, забороняючи прояви інших релігій крім домінуючої, в цьому фундаменталізмі будь-які знаки приналежності до будь-якої релігії не мають взагалі виявлятися, цей фундаменталізм може також серйозно розглядатися поряд з іншими видами утисків релігійної свободи," – відзначив Олександр Еленескій, президент Української асоціації релігійної свободи. Також він наголосив, що серйозну загрозу для релігійної свободи представляє наркомафія, якій заважає діяльність релегійних громад з реабілітації наркозалежних, і боротьба цих громад з поширенням наркотиків.

Учасники прес-конференції: Юрій Решетніков – голова Державного комітету у справах національностей і релігій; Віктор Єленський – президент Української асоціації релігійної свободи, доктор філософських наук; Петро Гануліч – генеральний секретар Української асоціації релігійної свободи; Олександр Заєць – голова правління Інституту релігійної свободи.