• Головна
  • Проекти
  • Українська асоціація релігійної свободи планує видати книгу про порушення релігійних свобод в Україні...

Українська асоціація релігійної свободи планує видати книгу про порушення релігійних свобод в Україні

29.01.2010, 15:14
Українська асоціація релігійної свободи планує видати книгу про порушення релігійних свобод в Україні - фото 1
В Інституті Філософії Національної академії наук України 28 січня відбулося перше цьогорічне засідання ради директорів Української асоціації релігійної свободи (УАРС).

exklusiv.gif КИЇВ – В Інституті Філософії Національної академії наук України 28 січня відбулосяперше цьогорічне засідання ради директорів Української асоціації релігійної свободи (УАРС). Президент УАРС Віктор Єленський проаналізував ситуацію із дотриманням релігійних свобод у світі та в Україні, повідомив про виклики, які стоять перед українською спільнотою, підбив короткі підсумки діяльності УАРС за минулий рік.

Як повідомив РІСУ Василь Коршак, Віктор Єленський наголосив на тому, що останнім часом увага громадськості багатьох країн була прикута до проблем релігійної свободи, яка була викликана зокрема й тим, що вже понад 10 років тому Конгрес США прийняв закон “Про релігійну свободу в світі”. Кожного року Державний департамент США готує доповідь про країни “особливого занепокоєння”, на яку реагує президент США, застосовуючи відповідні санкції. Релігійна свобода дуже тісно пов‘язана з іншими фундаментальними політичними свободами, й коли вона порушується – відповідно й порушуються інші свободи. Серед країн, де релігійна свобода порушується найбільше, – Північна Корея, центрально-азійські країни, до яких останнім часом додався Узбекистан, де значно погіршилася ситуація. У Росії погіршилася ситуація із дотриманням релігійної свободи – ускладнилися умови місіонерської діяльності, готується до прийняття відповідний закон, забороняються організації Свідків Єгови.

На думку президента УАРС, в Україні через колосальну політичну нестабільність та постійні політичні зіткнення багато проблем релігійного життя вирішуються не у законодавчому порядку, а так, як раніше – в адміністративному. Набагато простіше вирішити якесь питання через особисті контакти, ніж у законодавчий спосіб. Державна влада тримає на гаку релігійні організації, існує каталог проблем, з якими зустрічаються релігійні організації. Ці проблеми постійно оприлюднюються, але не вирішуються. Тільки перед виборами влада згадує про релігійні організації.

Віктор Єленський повідомив про тривожні тенденції, які останнім часом спостерігаються в Україні – зменшення рівня толерантності. Його можна виміряти за допомогою шкали Богардуса – шкали соціальних дистанцій. Починаючи з початку двохтисячних років, цей рівень постійно знижується, хоч, мабуть, і залишається вищим, ніж у багатьох наших сусідів. Найбільше падіння, за словами В. Єленського, відбулося після Помаранчевої революції 2004 року, коли країну намагалися поділити по лінії конфесійного та інших розломів. Натомість зростає антисемітизм, який багатьма сприймається не як ганебне явище, а як щось належне.

До процесу роз‘єднання країни, на думку президента УАРС, доклався й Патріарх Московський під час минулорічного візиту в Україну. Якщо раніше Українська Православна Церква так чи інакше поєднувала людей з виразними проросійськими симпатіями, які ходили до Церкви, вважаючи, що вона канонічна, що вона має центр Московський Патріархат, то тепер Патріарх ставить людей перед дуже жорстким вибором. Він хоче будувати, так званий “русский мир”. Той, хто з нами – будь ласка, будуйте “русский мир”, поширюйте російську мову по всьому світові, а хто не з нами – йдіть до розкольників. Доктрина “русского мира” у вимірі релігійно-політичному найнебезпечніша з тих, що були висунуті для України, не тільки в минулому році, а й взагалі. Українцям пропонують відмовитися від того вибору, який було зроблено 19 років тому. Український вибір – це те, що ми хочемо брати участь у справах світу самі – без Варшави, Петербурга, чи Москви.

Генеральний секретар УАРС Петро Ганулич повідомив присутніх про випадки порушення прав віруючих, зокрема тих, які святкують суботу.

Віце-президент асоціації проф. Людмила Филипович запропонувала здійснити видання книги, в якій планується зібрати випадки порушень релігійної свободи в Україні. УАРС планує звернутися до керівників українських Церков для збору інформації про порушення релігійних свобод стосовно Церков та релігійних організацій.

Директори асоціації запланували цього року провести День релігійної свободи та звітно-виборчу конференцію у квітні. Також УАРС визначила науково-практичні конференції, в яких братимуть участь члени асоціації. Серед найближчих планів – проведення прес-конференції про стан релігійної свободи, яка запланована на 17 лютого у Києві.