Верховна Рада ухвалила закон про військове капеланство

07.06.2019, 11:43
Верховна Рада ухвалила закон про військове капеланство - фото 1
Верховна Рада України на пленарному засіданні у четвер, 6 червня, прийняла у першому читанні законопроект № 10244-1 про військове капеланство. За відповідне рішення проголосувало 227 народних обранця,

Верховна Рада України на пленарному засіданні у четвер, 6 червня, прийняла у першому читанні законопроект № 10244-1 про військове капеланство. За відповідне рішення проголосувало 227 народних обранця, повідомляє Церкваріум.

Тепер у Комітеті з питань національної безпеки та оборони будуть готувати правки до другого читання. Зазначимо, що до цього часу капеланська служба не була врегульована законодавством. Єдиним документом, на підставі якого священники могли легально перебувати  у військових формуваннях, було Розпорядження Кабінету Міністрів України, яке підписав Арсеній Яценюк у червні 2014 року. Новим законопроектом пропонується утворити інститут військового капеланства у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту, Національній гвардії України, Державній прикордонній службі України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Основна мета законопроекту ‒ забезпечити реалізацію права на свободу совісті для тих, хто через характер служби обмежений у його здійсненні.

Священники будуть працевлаштовані до військових формувань на основі договорів та будуть надавати послуги релігійного характеру. Тобто вони не будуть військовими, а лишень найманими працівниками. Пропонується проводити анонімне опитування для визначення конфесійної належності солдат. Капеланом буде представник тієї конфесії, яку сповідує більшість військових у частині.

Представникам інших конфесій передбачена можливість запросити капелана-волонтера для релігійних меншин. Для координації спільних дій пропонується утворити міжконфесійний орган, який буде вирішувати усі нагальні потреби. У проекті Закону чітко розмежовуються повноваження священників та військових, а також забороняється втручатися у діяльність один одного. Також пропонується партнерська модель відносин, коли держава виступає замовником послуг релігійного характеру, а релігійні організації ‒ виконавцями. Запровадження капеланства не потребуватиме додаткових витрат з бюджетів, адже планується здійснити це у межах існуючого фінансування на потреби оборони.

Нагадаємо, що у Верховній Раді України перебували на розгляді 4 законопроекти про військове капеланство: 10244 – авторства народних депутатів України Унгуряна, Солов’я, Березюка та Луценка. 10244-1 – авторства народних депутатів України Білозір, Ричкової, Тимошенка, Унгуряна, Герасимова, Мамчура, Єленського та Євтушка. 10279 – авторства Президента України Петра Порошенка. 10335 – авторства народних депутатів України Парубія, Геращенко, Герасимова, Бурбака, Білозір, Ричкової, Іонової, Луценко, Княжицького, Вінника, Тимошенко, Ляшка та Гопко.