• Головна
  • Новини
  • Книгу-путівник для учасників АТО та їх родин презентували в Івано-Франківську...

Книгу-путівник для учасників АТО та їх родин презентували в Івано-Франківську

25.03.2019, 16:03
Книгу-путівник для учасників АТО та їх родин презентували в Івано-Франківську - фото 1
Цього місяця за сприяння комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я вийшов путівник для вояків АТО і їх родин «Любити, жити і чекати».

exklusiv.gifЦього місяця за сприяння комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я вийшов путівник для вояків АТО і їх родин «Любити, жити і чекати».

Колектив авторів - голова комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я отець Руслан П’яста, кандидат психологічних наук Галина Циганенко, психолог Наталія Дідик.

Як розповідає отець Руслан П’яста, презентація путівника «Любити, жити і чекати» уже відбулася у київському Veteran Hub. Також 23 березня його презентували дружинам учасників бойових дій, які мешкають в Івано-Франківську.

путівник-1.jpg

«Це вже третій путівник із серії загальних путівників для учасників АТО і їх родин, - каже отець Руслан. – Перший був присвячений допомозі воякам, які повернулися з зони бойових дій у їх реабілітації, щоб переконати – вони не є вбивці, а захисники. Другий путівник ми видали для сімей, які втратили своїх рідних в зоні бойових дій.

путівник-2.jpg

Цікаво було, коли ми довго обирали обкладинку для нього – нічого з того, що пропонував дизайнер, не подобалося. А одна з його авторів, психолог Галина Циганенко, яка працює з вояками, в тому числі і в зоні АТО, побачила у Львові цікаву картину на одній споруді: посеред бетону проросли живі квіти. Тож вирішили саме такою зробити обкладинку книжки як символ того, що зі смерті насправді народжується життя, народжуємося ми, як народ України. Отже, герої віддають життя за свою державу, за те, щоб ми могли жити у своїй Богом даній країні».

Третій путівник для ветеранів і їх родин «Любити, жити і чекати», зі слів автора, писався дуже довго – майже рік. Книжка містить тематичні розділи, у яких описано способи взаємодії між бійцями ще до відправлення в зону бойових дій та після повернення. Також автори увесь час узгоджували тексти щонайменше з півтора десятком вояків та їх рідними і враховували усі зауваження.

Коли придумували назву путівника – її запропонував один вояк як «Любити і чекати», а автори додали ще слово - «жити».

У вступі до книги пояснюється те, що має бути особливий перерозподіл ролей між дружиною і чоловіком, який відсутній, оскільки перебуває у зоні бойових дій. Адже, звичайно, жінці доводиться взяти на себе обов’язки чоловіка. Також йдеться про те, як поводитися чоловікові, коли у зоні АТО перебуває дружина. І все, що стосується поведінки усіх членів родини вояків, в тому числі, коли вони втрачають своїх рідних.

Третій розділ путівника присвячений збереженню стосунків між чоловіком і жінкою у родинах вояків. «Це належить до людського життя і не потрібно нічого замовчувати, - наголошує отець Руслан П’яста. – Адже дуже важливо зберегти вірність одне одному через відстань і час. Коли двоє ставлять собі це за мету, то зможуть її досягти. Ми пропонуємо обговорювати жінці і чоловікові спільно проблеми, страхи, які виникають через військові травми, проявляти увагу і любов. Щоправда, мої думки і психолога щодо цього дещо відрізнялися, але у процесі написання книжки ми дійшли згоди».

Звичайно, у путівнику є поради щодо стосунків батьків і дітей. Бо часто після повернення з війни виникають проблеми саме у такому спілкуванні.

Як стверджує отець Руслан П’яста, у планах видання ще двох частин путівників для учасників АТО.