• Головна
  • Новини
  • "Щоб Україна залишилася на карті світу, нам слід сьогодні виховати ціле покоління воїнів", - капелан...

"Щоб Україна залишилася на карті світу, нам слід сьогодні виховати ціле покоління воїнів", - капелан

20.08.2018, 10:55
"Щоб Україна залишилася на карті світу, нам слід сьогодні виховати ціле покоління воїнів", - капелан - фото 1

Єдиний у країні штатний капелан Андрій Зелінський, який пройшов смугу перешкод і отримав берет морпіха, вважає, що прийшов час не просто готувати захисників країни, а формувати в ЗСУ ціннісні засади вишколу військовослужбовців, - етосу воїна, що допоможе їм і після демобілізації боротися за свої мрії, долати життєві перешкоди, розвивати власний бізнес і будувати нову Україну.

Єдиний у країні штатний капелан Андрій Зелінський,  який пройшов смугу перешкод і отримав берет морпіха, вважає, що прийшов час не просто готувати захисників країни, а формувати в ЗСУ ціннісні засади вишколу військовослужбовців, - етосу воїна, що допоможе їм і після демобілізації боротися за свої мрії, долати життєві перешкоди, розвивати власний бізнес і будувати нову Україну.

Про це о. Андрій наголосив в інтерв’ю для «Цензор.НЕТ».

Зеліннський.jpg

Священик Андрій Зелінський перебуває у військовому капеланстві з 2006 року. Працював спочатку як волонтер. Він долучився  до молодих священиків, які започатковували капеланське служіння в академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові. Разом із іншими духівниками тоді, як сам каже, «піднімав ілину в царині формування моделі системного забезпечення духовних потреб військовослужбовців».  Багато з випускників львівської військової академії стали тими молодими офіцерами, яким на посадах командирів взводів і рот довелось першими зустріти збройну агресію – перші герої та перші полеглі. Багатьох із них добре знав особисто, з багатьма зустрічався в зоні бойових дій.

А з минулого року у Збройних силах України з'явився інститут військового капеланства.

«Мене завжди цікавили цінності, на основі яких формувалися цілі воїнські культури в Спарті та у феодальній Європі, у середньовічній Японії та на Запорізькій Січі, - говорить отець Андрій. - Адже кодекс воїнської честі, етос воїна – це надзвичайно потужний механізм забезпечення ефективності в діяльності війська та захисту психічного здоров'я й духовного добробуту окремих військовослужбовців. На жаль, у ЗСУ станом на сьогодні вся ідеологічна робота вибудувана виключно на національно-патріотичному вихованні. Слава Богу, що це нарешті відбулось: національно-патріотичне формування свідомості українських воїнів необхідне, неминуче, та все ж, уважаю, недостатнє. Йдеться про систему переконань, якій необхідна якісна особистість. А особистість, як відомо, формують цінності. Показовим залишається слухання в сенаті США сьогоднішнього очільника Пентагону Джеймса Меттіса перед його призначенням на посаду. На запитання одного із сенаторів про значення для нього особисто воїнського етосу, генерал відповів, що "етос воїна – це не розкіш, а сама сутність війська". Це розуміє голова Пентагону! На цих засадах сьогодні вибудовується й система ідеологічної роботи в американській армії. Йдеться про перевірені столітнім досвідом механізми захисту духу воїна та бойового підрозділу, які допомагають сформувати стійку ідентичність, захистити та упередити від розвитку ПТСР, виховати громадян належної якості».

Священик так окреслює місію військового капелана: «Наша місія – бути поруч, щоб боротися за дух українського воїна, за саму його людяність, здатну на дивовижного рівня відвагу та самопожертву».

За його словами, Збройні сили України мають знову стати школою життя, тут мають формувати особистість і гартувати характер.