• Головна
  • Новини
  • На в’їзді до Криму встановили пам’ятний хрест загиблим в АТО мешканцям півострова...

На в’їзді до Криму встановили пам’ятний хрест загиблим в АТО мешканцям півострова

29.11.2016, 10:49
Гранітний монумент у вигляді козацького хреста зведено в шести кілометрах від адміністративного кордону з анексованим Кримом, у селі Ставки Каланчацького району, що на Херсонщині.

Гранітний монумент у вигляді козацького хреста зведено в шести кілометрах від адміністративного кордону з анексованим Кримом, у селі Ставки Каланчацького району, що на Херсонщині.

Безпосередньо біля пам’ятного знака встановлено кам’яні брили, на яких викарбувано імена 17 кримчан, котрі загинули в боях із російським агресором на сході України, а поруч розташували восьмиметрову щоглу з Державним прапором України, повідомляє Україна молода.

— Тут також увічнено імена наших побратимів, які загинули при захисті села Піски на Донбасі, — розповів заступник командира 79-ї аеромобільної бригади Ярослав Калашник. — Нашим бійцям тоді вдалося стримати атаку ворога, але, на жаль, уникнути втрат не вдалося.

Керівник фонду «Героїка» Павло Подобід повідомив, що загальний кошторис проекту становить приблизно 40 тисяч гривень. Кошти на створення меморіального комплексу частково були виділені з фонду «Героїка», а частково зібрані волонтерами, які вже кілька років поспіль добровільно допомагають нашим бійцям.

— Центральний пам’ятний знак меморіалу — це збільшена копія ордена Хреста Симона Петлюри, встановленого на кам’яному постаменті, — розповів Павло Подобід. — Хочу зазначити, що за кілька днів до відкриття пам’ятника ми вирішили додати ще чотири прізвища наших українських бійців. Відтепер на меморіальних плитах увічнено 21 прізвище солдатів Збройних сил України. Окрім кримчан, тут ще є прізвища героїв із різних регіонів України, з підрозділів МВС i добровольчих батальйонів, які загинули під час бойових дій на Донбасі у 2014-2016 роках.

Нести почесну вахту біля нового пам’ятника, який розташований поруч із транспортними воротами, що ведуть до окупованого Криму, будуть позмінно добровольці з батальйону «Аскер», який базується безпосередньо на кордоні з анексованим півостровом.

— Коли загинув мій син, то сиротою залишився восьмимісячний хлопчик, мій онук, — зі сльозами на очах розповідає мати загиблого солдата Марія Угріна. — Син поїхав на Донбас виконувати свій громадянський обов’язок. Зрозуміло, що він навіть не думав про смерть, однак війна забирає наших дітей.

На відкритті пам’ятника були присутні родичі не всіх загиблих воїнів. Когось із них просто не пустили на материкову частину України з окупованого півострова. Проте на Херсонщину змогли приїхати багато бойових побратимів загиблих солдатів. У церемонії також узяли участь представники громадськості та влади. Відслужили поминальну Літургію та освятили гранітний пам’ятник священнослужителі УПЦ КП.