• Головна
  • Новини
  • Священнослужителі та парламентарі обговорили законопроект про військове капеланство...

Священнослужителі та парламентарі обговорили законопроект про військове капеланство

20.10.2016, 11:43
Священнослужителі та парламентарі обговорили законопроект про військове капеланство - фото 1
За ініціативи Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності відбулася нарада щодо законодавчого врегулювання діяльності військових капеланів.

За ініціативи Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності відбулася нарада щодо законодавчого врегулювання діяльності військових капеланів.

Обговорення відбулося під головуванням голови підкомітету, народного депутата Віктора Єленського, який представив представникам конфесій та присутнім військовим капеланам низку концептуальних питань, які потребували прийняття узгодженого рішення, повідомляє Інститут релігійної свободи.

капеланствоw.jpg

“Ми вже досить довгий час йдемо до закону про військове капеланство, – прокоментував мету наради священик-капелан УГКЦ Любомир Яворський. – За 2,5 роки війни стало зрозуміло, що різні доручення і положення щодо цього питання є неефективними і не працюють. Основним і важливим моментом залишається відважитися і прийняти закон, що дасть можливість Церкві офіційно здійснювати душпастирську опіку військових. Тоді Церква і Держава зможуть співпрацювати ефективніше: Держава запрошуватиме Церкву до служіння військовослужбовцям, а Церква здійснюватиме це служіння.”

До обговорення долучився також народний депутат Юрій Мірошниченко, автор законопроекту № 1153 щодо запровадження інституту священнослужителів (капеланів) у військових, правоохоронних органах, а також вже прийнятого закону про капеланське служіння у пенітенціарних закладах.

Від імені Інституту релігійної свободи низку пропозицій з цієї проблематики озвучив юрист Максим Васін, один із співавторів проекту Закону «Про військове капеланство». Цей проект за згодою присутніх був взятий за основу з метою подальшого доопрацювання за результатами домовленостей, досягнутих під час наради.

У засіданні також взяли участь посадові особи Міністерства оборони, Національної Гвардії, Державної прикордонної служби та Міністерства культури України.

Зокрема, під час учасники наради узгодили позиції щодо таких питань:

У який спосіб має бути врегульована діяльність військових капеланів?

Яка модель капеланського служіння має бути запроваджена в Україні: капелан-офіцер, чи капелан як цивільний працівник, чи змішана?

Чи необхідно врегулювати і в який спосіб кількість штатних капеланів відповідно до кількості військовослужбовців?

Які мають бути функціональні обов’язки капеланів?

Як повідомляв ІРС, Рада у справах душпастирської опіки при Міноборони України підготувала власний законопроект, спрямований на врегулювання діяльності військових капеланів.

Раніше Кабінет Міністрів України видав Розпорядження № 677-р від 02.07.2014 року про створення служби військового духовенства (капеланської служби) у Збройних Силах, Національній гвардії та Державній прикордонній службі. Документ передбачає, що запропоновані релігійними організаціями священнослужителі-капелани, які успішно пройшли відбір, наймаються до штату відповідних військових формувань із укладенням трудових договорів.