• Головна
  • Новини
  • Бути поруч: У Києві презентували брошуру про військових капеланів...

Бути поруч: У Києві презентували брошуру про військових капеланів

13.10.2016, 13:28
Бути поруч: У Києві презентували брошуру про військових капеланів - фото 1

Під тематичною назвою «Бути поруч» вчора, 12 жовтня, у Києві, в Інституті філософії ім. Сковороди була презентована перша брошура про військових капеланів. Безкоштовна книга, яка вміщається у кишені кітеля, розрахована на волонтерів та бійців, а також усіх, кому цікаво знати більше про особливості військового капеланства у сучасній Україні.

exklusiv.gifПід тематичною назвою «Бути поруч» вчора, 12 жовтня, у Києві, в Інституті філософії ім. Сковороди була презентована перша брошура про військових капеланів. Безкоштовна книга, яка вміщається у кишені кітеля, розрахована на волонтерів та бійців, а також усіх, кому цікаво знати більше про особливості військового капеланства у сучасній Україні.

Посібник про військове капеланство

«Ідея створення подібної брошури виникла після розмови з митрополитом Іоаном Черкаським (УПЦ Київського Патріархату), який відповідає за військове капеланство у церкві, – розповів професор Олександр Саган, завдяки кому брошура була надрукована.  – Коли ми кинулись шукати, то зрозуміли, що літератури про капеланство бракує катастрофічно. Тому й виникла ідея видання, яка тепер має перший крок втілення у вигляді брошури».

Брошура розповідає про актуальний стан військового капеланства в Україні, коротко описує моделі за світовим прикладом, види служіння та відповідає на питання місії, завдання та ролі капелана. Наприкінці видання надана статистика по капеланах станом на червень 2016 року, а також контакти відділів військового духовенства релігійних організацій, які входять у Раду у справах душпастирства при Міністерстві оборони України. Над матеріалами працювали полковник, офіцер Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України Руслан Коханчук та соціолог релігії, журналіст Релігійно-інформаційної служби України Тетяна Калениченко. Видана за рахунок коштів Київського Богоявленського Ставропігійного Братства.

Посібник про військове капеланство

«Актуальне питання, яке не вирішується для усіх капеланів – чому за два роки ми досі не маємо закону про військове духовенство, – підкреслив співавтор Руслан Коханчук. – Для себе я бачу відповідь у тому, що наше керівництво досі живе у радянській ментальності і не підпускає Церкви до офіційного служіння, воно боїться Церкви. Але насправді ця проблема потребує нашої боротьби, продавлювання питання з різних сторін, аби ми мали офіційне душпастирство».

На зустрічі також були присутні капелани від різних релігійних організацій, зокрема від протестантів, УГКЦ, УПЦ КП, ДУМУ та ДУМУ «Умма». Усі практики зійшлись на тому, що для майбутнього військового капеланства потрібні чітко визначені стандарти служби, а також єдина система освіти для представників різних релігійних течій.

Посібник про військове капеланство

«Питання міжконфесійної співпраці завжди поставатимуть на порядку денному, – певен греко-католицький капелан о. Андрій Зелінський. – Однак жодна міжнародна модель капеланства не адаптована до українських реалій. Задовольнити вимоги усіх буде неможливо, але головний фокус треба робити на тому, аби запровадити єдину систему освіти для будь-якого капелана, який буде працювати з таким інтимним та закритим простором держави, як Збройні Сили України».

Брошура відкрита до розповсюдження для волонтерських, військових та релігійних організацій, які потребують інформації про капеланство. Незабаром також буде доступна онлайн-версія брошури. Автори сподіваються на широке використання, а також майбутнє перевидання з доповненням інформацією.

У разі, якщо ви потребуєте брошуру, прохання звертатись до співавтора Тетяни за електронною поштою: [email protected]