• Головна
  • Новини
  • Законопроект від Порошенка ускладнює проходження альтернативної (невійськової) служби, експерти...

Законопроект від Порошенка ускладнює проходження альтернативної (невійськової) служби, експерти

11.02.2016, 10:31
Законопроект від Порошенка ускладнює проходження альтернативної (невійськової) служби, експерти - фото 1
Такий висновок можна зробити на підставі аналізу законопроекту № 4020, який Петро Порошенко вніс до парламенту 4 лютого 2016 року

Законодавча ініціатива Президента України щодо більш оперативного призову громадян України на строкову військову службу може унеможливити практичну реалізацію конституційного права віруючих на альтернативну (невійськову) службу.

Такий висновок можна зробити на підставі аналізу законопроекту № 4020, який Петро Порошенко вніс до парламенту 4 лютого 2016 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

порівняння.jpg
Пропоновані зміни не лише дозволяють Главі держави визначати строки проведення призову (призовів) громадян України на строкову військову службу без завчасної публікації в засобах масової інформації. Окрім цього вилучається норма про те, що відповідний указ видається завчасно на новий річний період та повинен бути опублікований не пізніш як за місяць до закінчення поточного року.

Водночас, законопроект № 4020 не узгоджений з вимогами ч.1 статті 9 Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу». На сьогодні віруючі призовники зобов’язані особисто подати до місцевої держадміністрації письмову заяву про направлення на альтернативну службу не пізніше ніж за два календарні місяці до початку встановленого періоду проведення призову на строкову військову службу.

“Простіше кажучи, якщо Указ Президента України про строки призову у 2016 році буде виданий, приміром, за місяць до його початку, то віруючі громадяни України будуть формально позбавлені свого конституційного права на заміну військового обов’язку альтернативною службою”, – наголошує виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін.  

За словами експерта, проблему неузгодженості законопроекту № 4020 із Законом України «Про альтернативну (невійськову) службу» можна вирішити лише шляхом доопрацювання та заміни до його розгляду парламентом у першому читанні.

Варто зауважити, що відповідно до Закону право на альтернативну службу мають громадяни України, якщо виконання військового обов'язку суперечить їхнім релігійним переконанням, і ці громадяни належать до діючих згідно з законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю.

 

Проблема з несвоєчасним визначенням стоків чергового призову вперше виникла у 2015 році. Минулого року Президент Порошенко видав відповідний Указу аж на 2,5 місяця пізніше за визначений у законі термін. Таке зволікання створило перешкоди в реалізації віруючими громадянами свого права на альтернативну службу під час весняного призову.

У зв’язку із цим Інститут релігійної свободи підготував Роз'яснення щодо порядку направлення віруючих громадян на альтернативну (невійськову) службу замість строкової військової служби.