• Головна
  • Новини
  • Перспективи розвитку медичного капеланства в Україні обговорили в Києві...

Перспективи розвитку медичного капеланства в Україні обговорили в Києві

29.01.2016, 10:00
Перспективи розвитку медичного капеланства в Україні обговорили в Києві - фото 1
28-29 січня 2016 року у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка працювала Всеукраїнська міжконфесійна конференція «Розвиток медичного капеланства в Україні: передумови, потреби та перспективи».

28-29 січня 2016 року у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка працювала Всеукраїнська міжконфесійна конференція «Розвиток медичного капеланства в Україні: передумови, потреби та перспективи».

медкапеланство.jpeg

Конференцію організувала  Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій за підтримки Всеукраїнського благодійного фонду «Соборність». Мета заходу, який об’єднав медичних капеланів, науковців, медиків та представників влади, у наступному:

–  Огляд поточної ситуації та вивчення досвіду, зокрема й міжнародного, функціонування інституту медичного капеланства;

– Вивчення практичного досвіду та методології душпастирства в лікарняних закладах;

– Обговорення та прийняття проекту Положення про медичне капеланство в закладах та установах охорони здоров’я України.

Відкрив конференцію головуючий у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій, старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви Леонід Миколайович Падун: «Питання душпастирської опіки в лікарнях та інших медичних закладах на сьогоднішній день є дуже важливим і актуальним. Церкви та релігійні організації мають відповідь на духовні потреби страждаючих і повинні служити людям, несучи зцілюючу, підтримуючу та примиряючу силу релігійної віри».

Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Вадимівна Богомолець звернула увагу присутніх на те, що медичні капелани у багатьох країнах світу, є повноправними суб’єктами відносин з державою, працюючи на професійній основі: «В Україні є нагальна потреба виробити єдину цілісну стратегію розвитку і роботи капеланства, частиною якої має стати медичне капеланство. Для цього потрібно також розробити стандарти та  забезпечити професійне навчання капеланів, аби окрім духовної вони мали ще медичну та психологічну спеціальну освіту і могли своєчасно здійснювати своє служіння для хворих та членів їхніх родин і персоналу лікарняних  закладів»,  – сказала Ольга Богомолець.

З словами вітання до учасників конференції виступив Директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш: «Впевнений, що духовна опіка над хворими та пораненими буде сприяти практичному розкриттю і втіленню в життя принципів християнського милосердя, гуманізації відносин у суспільстві, поглибленню соціального служіння».

Медичне_капеланство.jpeg

До учасників конференції звернулась теж Начальник Відділу реорганізації реабілітації паліативної та хоспісної допомоги Управління медико-соціальної допомоги окремим категоріям громадян Медичного департаменту МОЗ України Світлана Іванівна Лупей-Ткач. Серед визначних гостей Конференції був Архиєпископ-емерит УГКЦ Блаженніший Любомир ( Гузар), який поділився своїм поглядом на капеланське служіння в лікарняних закладах.

Співорганізатор конференції, Голова Громадської Ради при МОЗ України з питань  співпраці з ВРЦіРО, священик УГКЦ Андрій Нагірняк у своєму виступі відзначив: «Сьогодні, коли Україна переживає процес оновлення влади та суспільства, ми хочемо ініціювати також “перезавантаження” взаємодії системи охорони здоров’я та релігійного співтовариства, яка активно розпочалася в 2008 році, але згодом була призупинена. Адже Церкви та релігійні організації мають значний потенціал, який здатний не тільки розширити сферу надання духовно-психологічної допомоги на весь процес лікування, але й зробити медичну діяльність більш гуманною.»

Досвідом організації та методології функціонування інституту медичного капеланства в Італії поділився о.Арнальдо Панграцці професор Міжнародного Богословського Інституту у сфері охорони здоров’я, Рим.  В другий день конференції він також провів практичні заняття для медичних капеланів на теми «Супровід важкохворих пацієнтів» та «Праця з родичами».

Учасники конференції прийняли резолюцію, в якій звернулись до ВРЦіРО та органів державної влади з закликом створити міжконфесійну і міжвідомчу робочі групи задля ефективнішого опрацювання практичних кроків впровадження інституту капеланства в систему охорони здоров’я в Україні.