З Михайлівського монастиря поранені військові вирушають на реабілітацію

У центрі Києва, з території Михайлівського монастиря у п’ятницю, 11 грудня, поранені військовослужбовці після АТО рушають на реабілітацію у рамках нового проекту «Дорога додому». Разом з ними протягом 10 днів перебуватимуть священик, психотерапевт та волонтери.

реабілітація.jpeg

Щоденно для поранених будуть проводитись молитви, а також духовні бесіди, ділиться учасник поїздки, священик В’ячеслав Юрченко, голова Відділу соціального служіння УПЦ КП в Одеській області: «Коли людина зустрічається зі смертю, вона підходить до межі свого життя. І вона починає задумуватись, а що буде далі? Це дуже важливий поштовх до бажання зустрічі з Творцем. Ми будемо робити пастирський супровід хлопцям протягом всієї реабілітації. Спробую допомогти бійцям зробити певні висновки, повернутись до мирного життя через бесіди, таїнства та благодать Господню».

Організаторами ініціативи виступили Синодальне управління соціального служіння УПЦ КП «Eleos-Ukraine» за підтримки Патріарха Філарета та Фундації Ліон від української діаспори у США. Протягом програми відновлення поранені проживатимуть у санаторії «Віта Парк Аквадар» Черкаської області.

Для військовослужбовців будуть щоденно проводитись медичні процедури, а також духовні бесіди, робота з психотерапевтом та культурні заходи. Окрім цього, вони зможуть отримати додаткову кваліфікацію завдяки двом майстер-класам з психологічної допомоги. Тому після реабілітації кожен військовослужбовець зможе надати первинну допомогу колегам за принципом «рівний-рівному».

Реабілітація_2.jpeg

Додаткова культурна програма запланована на День святого Миколая. Отець В’ячеслав сподівається на проведення Літургії, після чого хлопці зможуть відпочити у неформальній обстановці. Протягом усього часу реабілітації допомогу забезпечуватимуть двоє волонтерів, соціальних працівників з Києво-Могилянської академії.

Організатор програми, голова Відділу священик Сергій Дмитрієв зазначає, що це пілотний проект. Якщо він відбудеться вдало, то подібна реабілітація проходитиме раз на три місяці. «Представники діаспори були здивовані професійністю нашого звітування, – зауважує священик. – Київський Патріархат був обраний через о. Віктора Полярного, який давно допомагає Україні. Сподіваємось, що зможемо устаткувати подібну реабілітацію на постійній основі».

Нагадаємо, що перші програми реабілітації для учасників АТО вже почали діяти у монастирях Прикарпаття. Зокрема така програма була реалізована у греко-католицькому монастирі у Гошеві.