344 військових капеланів потребують Збройні сили

27.10.2015, 14:10
344 військових капеланів потребують Збройні сили - фото 1

Загальна потреба Збройних сил України у військових капеланах сягнула 344 військових капеланів. Про це заявив полковник Руслан Коханчук, старший офіцер відділу роботи з громадськими релігійними організаціями і шефських зв’язків Департаменту соціальної і гуманітарної політики Міноборони.

exklusiv.gifЗагальна потреба Збройних сил України у військових капеланах сягнула 344 військових капеланів. Про це заявив полковник Руслан Коханчук, старший офіцер відділу роботи з громадськими релігійними організаціями і шефських зв’язків Департаменту соціальної і гуманітарної політики Міноборони. Доповідь відбулась в рамках круглого столу «Актуальні питання становлення капеланської служби у війську України. Іноземний досвід та власний доробок» у КПБА.

капелани_2.jpg

«344 військових священика – це виклик для церков сьогодні. Вони не готові надати стільки професійних капеланів, ми тільки на шляху підготовки. Тому спершу все ж ми маємо створити та спробувати модель майбутньої служби, а потім описати її у новому законі», - підкреслив полковник.

Дані військові душпастирі будуть прикріплені до 67 гарнізонів замість військових частин, як це планувалось раніше. Натомість Національна гвардія разом зі своєю службою пішла шляхом прикріплення одного священика до військової частини. Таким чином, вони потребують всього 47 військових капеланів.

На рівні запровадження єдиної капеланської служби настав момент розробки та підписання договорів з релігійними організаціями, які направлятимуть капеланів на навчання та подальшу службу. Відкритими залишаються питання соціального забезпечення військових священиків, статусів учасників бойових дій, психологічної та військової підготовки, єдиної системи відбору служителів та подальшої реабілітації тих, хто повертається з зони АТО. Організатори круглого столу від Синодального управління військового духовенства УПЦ КП спільно з громадською ініціативою «Бурштиновий шлях» сподіваються на спільну роботу над законодавчими ініціативами, які допоможуть врегулювати питання та зрушити його з місця.