• Головна
  • Новини
  • У Києві обговорили перспективи розвитку військового капеланства...

У Києві обговорили перспективи розвитку військового капеланства

17.10.2015, 18:34
У Києві обговорили перспективи розвитку військового капеланства - фото 1

У Міністерстві культури України відбувся круглий стіл на тему перспектив розвитку та інституалізації військового капеланства. Представники Міноборони, Нацгвардії, Державної прикордонної служби та спеціалісти поділились своїми поглядами на те, як саме має виглядати майбутня Служба військового духовенства.

exklusiv.gifУ Міністерстві культури України відбувся круглий стіл на тему перспектив розвитку та інституалізації військового капеланства. Представники Міноборони, Нацгвардії, Державної прикордонної служби та спеціалісти поділились своїми поглядами на те, як саме має виглядати майбутня Служба військового духовенства.

«Варто розуміти, що коли ми говоримо про військове капеланство, то мова йде не про краще задоволення потреб військовослужбовців. Зараз перше завдання – це створення самої Служби, яка буде регламентувати військове духовенство та надаватиме структуру. Після підписання розпорядження від Кабміну 2 липня 2014 року вже за місяць мало відбутись затвердження положень від МО, НГУ та ДПС. Але зараз цей процес завершили тільки в Мінобороні, ми зупинились на шляху до створення закону», - підкреслив народний депутат, експерт та соціолог релігії Віктор Єленський.

Круглий_тіл_1.jpg

Організаторами зустрічі виступили Департамент у справах релігії та національностей Мінкульту спільно з кафедрою культурології НПУ ім. Драгоманова та Центром дослідження релігії. Однією з ключових тем обговорення стала проблема підготовки військових священиків до реалій війни. За словами полковника Руслана Коханчука, старшого офіцера відділу роботи з громадськими та релігійними організаціями та шефських зв’язків Департаменту соціальної та гуманітарної політики МОУ, перед капеланами постала потреба підготовки з таких напрямків як військова справа, тактична медицина, соціальна робота, психологія, інформаційно-пропагандистська протидія тощо.

«Процес впровадження служби займатиме хоча б 2-3 роки, тому що у нас відсутня культура стосунків, що яскраво продемонструвала війна. Культура стосунків між командирами та священиками, між представниками Міноборони та релігійними лідерами тощо. Натомість зараз головними питаннями постали тарифікація посади військового священика (капелана), трудовий кодекс, накази про відбір та навчання, місце розташування служби, двосторонні угоди з церквами та програми реабілітація для самих служителів. Кожен з них, хто перебував мінімум місяць в АТО, має наслідки бойової-психічної травми, а деякі й на початку посттравматичного-стресового розладу», - пояснив полковник.

Наявність схожих проблем та перепон на шляху до впровадження повноцінної системи підтвердили й представники Державної прикордонної служби та Нацгвардії – полковник, завідувач сектору з питань взаємодії з громадськістю та релігійними організаціями ДПС Сергій Кузьменко та начальник служби військового духовенства Головного управління НГУ, полковник Олександр Іздебський.

За словами головного спеціаліста відділу експертно-аналітичної роботи та зв’язків з релігійними організаціями Сергія Лисенка, варто пам’ятати, що суб’єктом процесу створення служби є як церкви, так і держава: «З часом роботи служби ми зможемо говорити про те, що представники релігійних організацій візьмуть на себе керування процесом. Але це не може відбутись зараз, коли вони ще не розуміють, чого від них вимагають і не бачать своєї ролі. Представники силових структур мусять чітко регламентувати дії військового духовенства, вимоги до них та мету, заради якої вони служитимуть».

Співорганізатор зустрічі, доцент кафедри культурології НПУ ім.. Драгоманова Віталій Хромець підкреслив, що зараз необхідно обрати основу, де будуватиметься система підготовки майбутніх військових капеланів. Це може бути як майданчик релігійних організацій, так міністерства або університету. Зокрема він нагадав про нову магістерську програму «Психотерапія та капеланське служіння в кризових ситуаціях». Її було розроблено разом з Християнським центром «Реаліс».

«Ми звертались до досвіду Америки та Канади, де підготовка військового священика розроблена роками. В їхніх програмах третина навчання присвячена питанню християнського консультування, лідерства, роботі з людьми та студентами зокрема. Окрім консультування, кожен капелан готується не лише як військовий, а й як лідер. Нам цього дуже бракує, тому що ми в принципі не маємо подібної системи. При цьому служитель зосереджений на внутрішньо-конфесійній роботі, не готовий застосовувати власні знання та вміння», - підсумував президент ХЦ «Реаліс» Сергій Тимченко.

Організатори першого круглого столу планують подальші консультативні зустрічі, зокрема й у більш широкому форматі – разом з відповідальними особами, які представляють релігійні організації. Подібне зібрання може відбуватись вже у грудні цього року.ММ