• Головна
  • Новини
  • Суд визнав незаконним мобілізацію віруючих, які просять про альтернативну службу...

Суд визнав незаконним мобілізацію віруючих, які просять про альтернативну службу

01.07.2015, 09:55
Харківський окружний адміністративний суд повністю задовольнив позов віруючого, якого військкомат мобілізував до війська, незважаючи на його прохання про альтернативну службу.

Харківський окружний адміністративний суд повністю задовольнив позов віруючого, якого військкомат мобілізував до війська, незважаючи на його прохання про альтернативну службу.

Рішення суду проголошене 11 червня 2015 року та набуде чинності, якщо військкомат не подасть апеляцію, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Харків'янин Павло Бакум належить до Церкви євангельських християн «Нове покоління» і раніше замість строкової служби вже пройшов 2,5 роки альтернативної служби. Причиною стали його релігійні переконання, які не дозволяють воювати зі зброєю у руках. Тим не менше, будучи служителем церкви, Павло останній рік допомагає як волонтер і капелан не тільки війську, але й переселенцям і жителям окупованих територій.

Незважаючи на релігійні переконання Павла, Фрунзенській районний військкомат Харкова вирішив його мобілізувати на військову службу та повністю проігнорував як факт проходження альтернативної служби у минулому, так і нове прохання віруючого забезпечити його конституційне право служити поза армією. У зв’язку з цим Павло Бакум оскаржив у суді рішення про його мобілізацію в супереч проханню про альтернативну службу та сам факт вручення йому повістки з вимогою прибути з речами для направлення до військової частини.

Після розгляду всіх обставин справи суд став на бік віруючого та у повному обсязі задовольнив його позовні вимоги.

У своєму рішенні суд зазначив, що на час призову позивача за мобілізацією на території України не оголошено ані воєнного, ані надзвичайного станів, за умови яких законом можуть встановлюватися окремі обмеження конституційних прав і свобод громадян із зазначенням строку цих обмежень.

Суд нагадав, що Конституція України має найвищу юридичну силу, а її положення є нормами прямої дії. При цьому було наголошено на важливості дотримання міжнародних стандартів захисту свободи релігії та переконань, закріплених у Європейській конвенції з прав людини.

Також суд звернув увагу на те, що відсутність чіткого законодавчого врегулювання спірного питання, зокрема необхідність внесення змін до Законів України, не може бути підставою для відмови віруючим громадянам, релігійні переконання яких не допускають користування зброєю, у проходженні альтернативної (невійськової) служби замість військового призову під час мобілізації.

Як повідомляв ІРС, у листопаді 2014 року суд Новомосковська виправдав віруючого і підтвердив його право на альтернативну службу. У відповідь на скаргу прокуратури Дніпропетровський обласний апеляційний суд підтвердив виправдувальний вирок та визнав незаконність кримінального переслідування віруючих за цих обставин.

 У березні 2014 року Інститут релігійної свободи оприлюднив на своєму сайті Роз'яснення щодо мобілізації та призову на військові збори віруючих громадян.