• Головна
  • Новини
  • Міноборони підтвердило право віруючих на альтернативну службу...

Міноборони підтвердило право віруючих на альтернативну службу

05.02.2015, 16:10
За дорученням Міноборони військове командування роз’яснило шляхи реалізації прав віруючих громадян щодо виконання свого обов’язку перед державою під час мобілізації.

За дорученням Міноборони військове командування роз’яснило шляхи реалізації прав віруючих громадян щодо виконання свого обов’язку перед державою під час мобілізації.

Питання альтернативної (невійськової служби) пояснив Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Анатолій Пушняков у листі № 116/2/2/10056 від 15.09.2014 року у відповідь на звернення Інституту релігійної свободи до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

“Питання звільнення віруючих громадян від навчальних зборів та призову на військову службу в особливий період під час мобілізації вирішується відповідно до вимог розділу ІІ Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу»”, – йдеться у листі-роз’ясненні.

При цьому генерал-лейтенант Пушняков пояснив, що “окремі випадки призову до Збройних Сил України військовозобов’язаних під час мобілізації були пов’язані з тим, що призов здійснювався у стилі терміни, які не дозволяли віруючим військовозобов’язаним своєчасно надати документи, що підтверджують їх належність до релігійних громад, та відповідною інертністю роботи комісій районних державних адміністрацій”.

Таким чином, вперше представник Міністерства оборони України підтвердив необхідність застосування положень Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу» під час мобілізації, на чому наголошував Інститут релігійної свободи в своєму Роз’ясненні ще в березні 2014 року. 

Водночас, Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України нагадав раніше висловлену позицію про те, що чинне законодавство України містить суттєві недоліки в сфері реалізації гарантованого Конституцією України права віруючих на заміну військового обов’язку альтернативною (невійськовою) службою.

За словами генерал-лейтенанта Пушнякова, у законодавстві відсутній механізм переведення на альтернативну службу тих мобілізованих військовозобов’язаних віруючих, які не встигли у 7-денний термін подати мотивовану письмову заяву до районної держадміністрації та отримати рішення комісії з питань альтернативної служби до моменту призову. 

“Такі військовозобов’язані, згідно чинного законодавства України, практично позбавляються права на проходження альтернативної (невійськової) служби”, – додав Командувач.

Він додав, що на цей час ведеться робота щодо створення інженерно-будівельних підрозділів із числа військовослужбовців, які за релігійними та іншими причинами не можуть виконувати завдання зі зброєю.

“Беручи до уваги те, що призов віруючих громадян на військову службу під час мобілізації може призвести до правових наслідків, таких як відмова від виконання наказів командирів через релігійні переконання, Командування Сухопутних військ Збройних Сил України підтримує позицію стосовно звільнення віруючих громадян від навчальних зборів та призову на військову службу під час мобілізації”, – підсумував генерал-лейтенант Пушняков.

Як наголошують  в ІРСі,  у частині 4 статті 35 Конституції України зазначено, що військовий обов'язок має бути замінений альтернативною (невійськовою) службою у разі, якщо його виконання суперечить релігійним переконанням громадянина.