• Головна
  • Новини
  • Міноборони розпочало створення капеланської служби у Збройних Силах України...

Міноборони розпочало створення капеланської служби у Збройних Силах України

04.02.2015, 09:32
Міноборони розпочало створення капеланської служби у Збройних Силах України - фото 1
Наказ № 40 від 27 січня 2015 року, який підписав Міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак, спрямовано на реєстрацію до Міністерства юстиції.

Військове капеланствоМіністерство оборони України затвердило Положення про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних Силах України.

Наказ № 40 від 27 січня 2015 року, який підписав Міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак, спрямовано на реєстрацію до Міністерства юстиції, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Створення капеланської служби передбачається не тільки у війську, але також у Національній гвардії та Державній прикордонній службі. Про це йдеться в Розпорядженні Кабміну України від 02.07.2014 року № 677-р.

При цьому ініціативу на себе взяло Міністерство оборони України, яке протягом 6 місяців готувало та узгоджувала з різними інстанціями та посадовими особами відповідне положення. Про завершення цього процесу повідомив полковникРуслан Коханчук, старший офіцер відділу роботи з громадськими, релігійними організаціями та шефських зв’язків Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України Міноборони.

Положення визначає, що “основним призначенням військового священика (капелана) є релігійна опіка особового складу Збройних Сил України та членів їх сімей, з метою заохочення, поглиблення релігійного життя, сприяння укріпленню позитивних рис характеру та моральних цінностей”. 

Передбачається, що священнослужителі, які запропоновані релігійними організаціями та успішно пройшли відбір, працевлаштовуються з укладенням трудових договорів на посади у Збройних Силах України. Вони належатимуть до духовного персоналу та матимуть статус військових священиків (капеланів) з відповідними правами.

З метою організації діяльності військових священиків (капеланів), їх всебічного забезпечення, обліку та звітності очікується, що у складі Міністерства оборони України буде створено головний підрозділ відповідного профілю. Також будуть утворені територіальні підрозділи служби військового духовенства.

Відповідно до Положення, військовим священиком (капеланом) може бути громадянин України, який відповідає таким вимогам:

  • є священнослужителем релігійної організації, представленої в Раді у справах душпастирської опіки при Міноборони України;
  • має не менш як 3 роки досвіду діяльності священнослужителя;
  • рекомендований керівником релігійної організації для здійснення служіння серед особового складу Збройних Сил України;
  • успішно пройшов навчання основ військової справи, військово-гуманітарної та військово-психологічної підготовки та отримав відповідний документ;
  • має духовну освіту;
  • володіє державною мовою;
  • визнає Кодекс військового священика (капелана).

У документі також врегульовано механізм взаємовідносин між капеланами та військовим командуванням, а також визначені права і обов’язки військових священиків.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій протягом останніх років неодноразово наголошувала на необхідності “запровадити інститут військового капеланства (душпастирства) в Збройних Силах України та інших військових формуваннях”. 

З цією метою 10 листопада 2008 року представники зацікавлених конфесій, чиї віруючі служать в Збройних Силах України, підписали з Міноборони спільний Меморандум про співпрацю у справах душпастирської опіки військовослужбовців. Його завданням є спільні дії і здійснення практичних заходів, спрямованих на поетапне впровадження в Українському війську ефективної системи душпастирської опіки та створення інституту військового духовенства (капеланства). 

У 2009 році при Міністерстві оборони України було створено Раду у справах душпастирської опіки.  У квітні 2011 року наказом Міноборони було затверджено Концепцію душпастирської опіки у Збройних Силах України, розроблену за участі представників церков і релігійних організацій.