• Головна
  • Новини
  • V Всеукраїнський з’їзд військових капеланів УГКЦ випрацьовує модель капеланського служіння у Збройних силах України...

V Всеукраїнський з’їзд військових капеланів УГКЦ випрацьовує модель капеланського служіння у Збройних силах України

26.01.2012, 10:31
V Всеукраїнський з’їзд військових капеланів УГКЦ випрацьовує  модель капеланського служіння у Збройних силах України - фото 1
Захід очолює владика Михайло (Колтун), керівник Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України.

Військове капеланствоУ роботі з’їзду, який розпочався 25 січня, бере участь біля сорока учасників – капеланів і військовослужбовців. Захід очолюю владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

«Капеланська праця ніколи не була простою, - відзначив владика Михаїл. – Та візьмімо за приклад Пресвяту Богородицю, яка завжди довіряла Богу свій шлях і своє служіння. Закликаю і вас, капелани, у своєму служінні повністю довіритися Богові і не зважати на ті труднощі, які часто виникають у вашій душпастирській діяльності».

Отець Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України, представив роботу Департаменту в 2011 році, виокремивши визначні події та накресливши план заходів на наступний рік.

Капелани разом із представниками Міністерства оборони України, Генерального Штабу, частин і установ МО та МВС, дислокованих на Прикарпатті, обговорили особливості душпастирського служіння серед військових.

Військовики, зокрема, представили учасникам з’їзду моделі військового капеланства зарубіжних армій, визначивши переваги й недоліки кожної з них. На основі досвіду, набутого під час співпраці з українським військом, та проаналізувавши моделі взаємодії капелана та військовослужбовця в інших державах, о. Любомир Яворський запропонував проект моделі капеланського служіння УКГЦ у Збройних силах України, після чого відбулося обговорення проекту.

День завершився урочистим Богослужінням. Разом із владикою Михаїлом (Колтуном) Літургію співслужили капелани – учасники з’їзду.

Увечері капелани переглянули фільм про ІІІ Всеукраїнське військове паломництво «Зарваниця-2011», обговорили перспективи на майбутнє та формат організованих Департаментом прощ. Наступного дня капелани разом із військовослужбовцями відвідають військові частини, де ознайомляться із служінням капеланів Івано-Франківського гарнізону.