• Головна
  • Новини
  • Колишній костел єзуїтів у Львові став центром військового капеланства...

Колишній костел єзуїтів у Львові став центром військового капеланства

06.12.2011, 17:00
Колишній костел єзуїтів у Львові став центром військового капеланства - фото 1
Один з найвеличніших львівських храмів - гарнізонна церква Петра і Павла, більш знана у місті як костел єзуїтів, сьогодні відчинила двері для вірних.

exklusiv.gifГарнізовнний храм у ЛьвовіОдин з найвеличніших львівських храмів - гарнізонна церква Петра і Павла, більш знана у місті як костел єзуїтів, сьогодні відчинила двері для вірних. Обряд освячення та святкову Літургію очолив митрополит Львівський УГКЦ архиєпископ Ігор (Возьняк) у співслужінні з владикою Михаїлом (Колтуном) - керівником Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, священиками.

Впродовж 65 років храм Петра і Павла використовувався як книгосховище. Відтепер у церкві щодня правитимуть Богослужіння. Його нинішнє освячення приурочене до 20-річчя утворення Збройних Сил України.

Митрополит Львівський УГКЦ архиєпископ Ігор (Возьняк)«Ми довго чекали на нинішній день, щоб поблагословити цю церкву, яка слугувала книгосховищем і до певної міри ним ще є, - сказав митрополит Ігор. - Громада міста, влада, працівники бібліотеки повинні зробити все можливе, щоби звільнити церкву від решти книг, що й досі тут зберігаються. Храм насамперед повинен безперешкодно служити людям, військовим, як місце молитви».

Митрополит Львівський наголосив, що у радянський час звичною справою було перетворення церков на склади.

«Нині наш спосіб мислення, діяльність повинні бути скеровані на те, аби виправити помилки чужої влади. Пора нам звільнятися від минулих стереотипів», - підкреслив він.

З думкою митрополита погоджується і військовий єпископ Михаїл (Колтун). Він пригадав, як 20 років тому Церкві важко було налагоджувати контакти з військовими.

«Освячення храму Петра і Павла у Львові слід розглядати у всеукраїнському масштабі. За цією подією уважно слідкують у Збройних Силах. Бо не за горами й той час, коли створення Інституту військового капеланства стане реальністю. Тому нинішнє освячення церкви є ще одним кроком до утвердження цієї інституції», - заявив владика Михаїл.

о. Степан СусДо другої світової війни костел єзуїтів виконував функцію гарнізонного храму. Нині у храмі служитимуть шестеро священиків на чолі з адміністратром о. Степаном Сусом і троє дияконів, які незабаром теж стануть священиками. Чималу допомогу до відкриття храму доклали і самі військові.

Командувач Західного оперативного командування генерал-лейтенант Юрій Думанський запевнив РІСУ, що військові тішаться, що відкриття храму співпало із 20-річним ювілеєм утворення Збройних Сил України і що тепер вони матимуть свою церкву.

«Військовослужбовці відтепер мають власний гарнізонний храм, де збиратимуться на молитви. Командувач Західного оперативного командування генерал-лейтенант Юрій ДуманськийМи також разом із священнослужителями відзначатимемо й урочисті події, проводитимемо Богослужіння. Гарнізонною церквою опікується УГКЦ, проте ми домовились, що у храмі матимуть можливість служити й представники інших конфесій», - заявив генерал-лейтенант.

Довідка: Костел отців єзуїтів належить до об’єктів Списку культурної спадщини ЮНЕСКО як частина Львівського історичко-архітектурного заповідника і є пам’яткою архітектури національного значення. У 2010 році виповнилось 400 років із дня заснування храму.

Протягом 65 років храм використовувався як книгосховище бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України. Ухвалою Львівської міської ради № 3698 від 08.07.2010 року споруду костелу Петра і Павла оо. єзуїтів було передано УГКЦ. За спільним клопотанням курії Львівської Архиєпархії УГКЦ та Львівської Національної наукової бібліотеки ім. В. Стефаника впродовж двох останніх років для вирішення долі храму (звільнення його від книг) науковій бібліотеці ім. В. Стефаника було надано у користування два приміщення: будинок колишнього кінотеатру ім. І. Миколайчука (вул. Личаківська, 131) та приміщення однієї із розформованих частин Львівського гарнізону (м. Львів, вул. Авіаційна).

Однак відкриття гарнізонної церкви відкладалося через брак коштів для проведення ремонтних робіт у нових приміщеннях книгосховища.

1 листопада капелани та доброчинці Центру військового капеланства Курії Львівської архиєпархії УГКЦ зробили добровільну пожертву в сумі близько 120000 гривень на ремонт покрівлі фондосховища Львівської національної наукової бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України, що на вул. Авіаційній, 1 Цей вчинок вони здійснили у пам’ять про слугу Божого Митрополита Андрея Шептицького.