• Головна
  • Новини
  • В Україні продовжується процес офіційного впровадження інституту військового священства...

В Україні продовжується процес офіційного впровадження інституту військового священства

29.07.2011, 13:44
В Україні продовжується процес офіційного впровадження інституту військового священства - фото 1

Участь у заході взяли члени Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України, керівництво та представники структурних підрозділів Міністерства та Генерального штабу Збройних Сил України, органів військового управління, військових навчальних закладів, військових частин, релігійних та громадських організацій, експерти.

Vkapelanstvo.jpgУ Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України 26 липня відбувся Круглий стіл на тему “Механізми втілення Концепції душпастирської опіки у Збройних Силах України”, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Участь у заході взяли члени Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України, керівництво та представники структурних підрозділів Міністерства та Генерального штабу Збройних Сил України, органів військового управління, військових навчальних закладів, військових частин, релігійних та громадських організацій, експерти.

На початку заходу до присутніх звернувся голова Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України, керівник департаменту душпастирства силових структур України Патріаршої курії УГКЦ єпископ Михаїл (Колтун). Він закликав учасників Круглого столу до плідної роботи щодо опрацювання шляхів реалізації Концепції душпастирської опіки у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України № 220 від 22 квітня 2011 року.

У свою чергу, перший заступник Міністра оборони України Володимир Можаровський підкреслив зацікавленість Міністерства у поступовому переході до інституту військового душпастирства. Для цього, за його словами, необхідно об’єднати зусилля органів виконавчої влади, відповідних структур Міноборони і Генерального штабу, Ради у справах душпастирської опіки, експертного та наукового середовища.

“Запровадження інституту військового капеланства, робота над впровадженням Концепції душпастирської опіки у Збройних Силах України потребує залучення зацікавлених центральних органів виконавчої влади”, – зазначив він.

За словами Володимира Можаровського, результатом спільної роботи має стати напрацювання таких пропозицій, які б дали можливість з одного боку представникам релігійних організацій, а з іншого – посадовцям Міноборони та Генерального штабу Збройних Сил України, командирам з’єднань та військових частин адаптувати вимоги Концепції до конкретних умов та завдань,  гармонійно вписати її у військову сферу.

“Це непроста робота, але вона необхідна”, – підкреслив перший заступник Міністра оборони.

В рамках Круглого столу його учасники заслухали виступ т.в.о. директора Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міноборони Володимира Нікітенка про проблемні аспекти реалізації Концепції душпастирської опіки у Збройних Силах України.

Про мету, структуру та місце Концепції в системі військово-релігійних відносин розповів т.в.о. начальника відділу роботи з громадськими та релігійними організаціями Міністерства полковник Руслан Коханчук.

Т.в.о. начальника Головного управління виховної та соціально-психологічної роботи ЗС України полковник Володимир Котвіцький озвучив наявні проблеми і перспективи задоволення релігійних потреб військовослужбовців.

Свої пропозиції відносно офіційного впровадження в Україні інституту військового священства висловили представники семи Церков і релігійних організацій, які входять до складу Ради у справах душпастирської опіки при Міноборони.

У підсумковому виступі виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін виступив із доповіддю про законодавче підґрунтя для легалізації та розвитку військового священства в Україні з урахуванням міжнародного досвіду.

Як зазначили у прес-службі Міноборони, загалом учасники Круглого столу засвідчили одностайність у підходах і пріоритетах щодо впровадження Концепції душпастирської опіки у Збройних Силах України, як передумови створення інституту військового капеланства. Під час обговорення було порушено немало проблемних питань, які потребують узгодження та розв’язання протягом кожного етапу реалізації Концепції.

За підсумками Круглого столу присутні схвалили Резолюцію, в якій звернулися до Міністра оборони України Михайла Єжеля з низкою пропозицій. Серед них – створення міжвідомчої робочої групи, яка за участю представників конфесій покликана розробити подальші механізми розвитку військового душпастирства в Україні.