• Головна
  • Новини
  • Представники УГКЦ та УПЦ взяли участь у XXI Міжнародній конференції військових капеланів...

Представники УГКЦ та УПЦ взяли участь у XXI Міжнародній конференції військових капеланів

10.02.2010, 10:51
Представники УГКЦ та УПЦ взяли участь у XXI Міжнародній конференції військових капеланів - фото 1
Основними темами конференції стали: релігія культур і громадянське суспільство; внесок Cвятого Престолу у питання Людської гідності в ООН; право свободи віросповідання та повага до військових традицій і цінностей; необхідність капелана в армії.

_1.jpgКИЇВ – Військові капелани різних країни та різних релігій світу зустрічаються разом з 1990 року. Цьогорічна зустріч відбулася у Мадриді (Іспанія) і була вона присвячена ролі військових капеланів у Збройних Силах.

За повідомленням Департаменту інформації УГКЦ від 9 лютого, Українську Греко-Католицьку Церкву на конференції представляли владика Михаїл (Колтун), керівник відділу Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України та його заступник о. Любомир Яворський. У конференції також взяв участь представник Української Православної Церкви (Московського Патріархату). Загалом на конференції було 150 учасників з понад 37 країни світу.

Відкриваючи конференцію у військовому кафедральному соборі, військовий єпископ Іспанії Ян дель Ріо зазначив, що «мета зустрічі є спільний досвід і пошук дороги, щоб служіння, яке капелани здійснюють у війську, формувало з військових охоронців миру».

Основними темами для обговорення під час конференції стали: релігія культур і громадянське суспільство; внесок Cвятого Престолу у питання Людської гідності в ООН; право свободи віросповідання та повага до військових традицій і цінностей; необхідність присутності капелана в армії з точки зору військового та ін.

Під час конференції багато дискутувались питання, пов’язані з культурою і традиціями військових, особливо гострими були теми щодо щоденної служби капеланів під час збройних конфліктів, наприклад в Афганістані; чи інше – питання, пов’язані з гуманітарною допомогою жертвам, які потерпіли від землетрусу на Гаїті.

Ці питання є однаково актуальні для різних країн та різних релігій і те, що є така площадка для обговорення тих питань, які цікавлять капеланів з різних куточків Землі багато в чому сприяє їхньому вирішенню чи виробленню підходів до їх можливого розв’язання. У 2011 році така конференція відбудеться у Празі (Чехія).

За словами владики Михаїла (Колтуна): «Важливою для Української Греко-Католицької Церкви, та й для України загалом, участь, уже втретє, у військовій конференції світового та міжрелігійного масштабу. Це дозволяє бути нам частиною цього співтовариства, яке багато в чому може допомогти дати нам відповіді на питання організації капеланства всередині нашої держави».