• Головна
  • Новини
  • Снаряди в стіні – муляжі, - священник костелу у Клевані заборонив забрати предмети, схожі на артснаряди...

Снаряди в стіні – муляжі, - священник костелу у Клевані заборонив забрати предмети, схожі на артснаряди

28.09.2019, 12:05
Снаряди в стіні – муляжі, - священник костелу у Клевані заборонив забрати предмети, схожі на артснаряди - фото 1
Настоятель парафії Благовіщенського костелу у Клевані отець Юрій не дав дозволу рятувальним дістати предмети, схожі на артснаряди, які стирчать зі стіни культової споруди. З його слів, ці предмети – муляжі боєприпасів, які замурували у фасад після Першої світової війни.

Настоятель парафії Благовіщенського костелу у Клевані отець Юрій не дав дозволу рятувальникам дістати предмети, схожі на артснаряди, які стирчать зі стіни культової споруди. З його слів, ці предмети – муляжі боєприпасів, які замурували у фасад після Першої світової війни.  Про це інформує UAРівне.

снаряди.jpg

Нагадаємо, очільниця громадської організації "Спадок", жителька Клевані Інна Львівська звернулася до рятувальників з проханням обстежити предмети, які стирчать зі стіни костелу. Вчора після того, як піротехніки оглянули фасад, речник Служби порятунку області Дмитро Мельник повідомив нашим журналістам, що це дійсно можуть бути артснаряди, адже предмети дуже схожі на них. 

Водночас, зі слів отця Юрія, такі муляжі боєприпасів також замуровані у стіни костелу в селищі Олика Волинської області, де він також є настоятелем парафії.

Настоятель парафії Благовіщенського костелу в Клевані повідомив телефоном таке:

– Після Першої світової війни їх спеціально вставляли для краси. Така мода була. У нашому костелі в Клевані було профтехучилище, навчально–виробничий комбінат ще за Радянського союзу. Після Другої світової війни вже 80 років. Після Першої – ще більше. А вони в 23 році замуровані. Невже ви думаєте, що радянська влада дозволила б зробити там школу, якби там були бойові снаряди?,– каже отець Юрій.

 – Клевань за останні два роки набрав обертів в плані розвитку туризму. От уявіть: ми туди приведемо групу і водимо їх на екскурсію, де, можливо, діючі, а можливо – недіючі боєголовки. Я написала звернення на голову ОДА, що розійшлися думки. І просимо їх, щоб вони посприяли вирішенню цього питання, бо воно не може просто залишитися у повітрі. Є 30 днів для того, щоб отримати офіційну відповідь. І вже, враховуючи, яку відповідь нам РОДА надасть, будемо рухатися, – говорить голова правління благодійного фонду "Спадок. ХХІ століття" Інна Львівська.

Професор кафедри архітектури НУВГП Петро Ричков, який займається дослідженням сакральних споруд, журналістам Суспільного повідомив, що з практикою замуровування муляжів снарядів у стіни храмів не стикався. Він переконаний, що рятувальники все ж мають дослідити ці предмети. 

Професор розповів телефоном наступне:

– Може справжні, а може і несправжні, можливо – муляж. Я у своїй практиці не стикався з тим, щоб спеціально, я стикався, що там стирчить справжній снаряд. Але щоб їх спеціально вмуровували, то я перший раз чую, – сказав професор.