На Миколаївщині згоріла старовинна церква

20.08.2015, 12:29
На Миколаївщині згоріла старовинна церква - фото 1
У селі Мазурове, Кривоозерського району, Миколаївської області у результаті пожежі був знищений стародавній православний храм св. Іоанна Богослова УПЦ КП.

храм у с. Мазуровому до пожежіУ селі Мазурове, Кривоозерського району, Миколаївської області у результаті пожежі був знищений стародавній православний храм св. Іоанна Богослова УПЦ КП.

19 серпня, після відправи урочистого Богослужіння з нагоди празника Преображення Господнього, орієнтовно через годину після закриття, зайнявся і згорів старовинний дерев'яний храм Іоанна Богослова УПЦ КП, що розташований у селі Мазурове, Кривоозерського району, Миколаївської області, – повідомила кореспондент РІСУ Тетяна Длінна.

Як інформує офіційний сайт Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області, повідомлення про виникнення пожежі надійшло о 12:40 до Служби порятунку «101». Про цю подію рятувальників сповістили перехожі, які побачили вогонь у храмі. За описом очевидців, місцевих мешканців села, вони помітили дим, який йшов зсередини будівлі та полум’я.

Пожежа у храмі

На місце події виїхали два відділення 18-ї Державної пожежно-рятувальної частини ГУ ДСНС України у Миколаївській області. Рятувальники по прибуттю  встановили, що церква представляє собою  дерев’яну одноповерхову будівлю, яка повністю охоплена вогнем. Попри спроби місцевих жителів ліквідувати місця загоряння власними силами, полум’я, стрімко розповсюдилось на всю споруду.

Пожежу на площі 540 кв. м було ліквідовано о 15:35. Причини пожежі наразі встановлюються. У результаті події загиблих та постраждалих немає.

Нагадаємо, що у селі Мазурове храм на честь Святого Іоанна Богослова був побудований у 1775 році коштом православних парафіян. Його звели з сибірського дубу. Наприкінці XIX століття він зазнав змін, зокрема прибудували купол.

У наш час, як розповіли кореспонденту РІСУ у сільраді, стараннями настоятеля храму, отця Леоніда Лотоцького, та релігійної громади церква стала справжньої окрасою краю. Висота купола досягала 26 метрів, зсередини приміщення святині було оздоблено фресками та вітражами. Навколо храму було доглянуте подвір'я з висадженими голубими ялинками.

Селяни не стримують сліз, розповідаючи про втрату храму. Сподіваються на справедливе розслідування трагічної події і на допомогу небайдужих у справі відбудови храму.

Світлини зі сайтів foto-planeta.com і ГУ ДСНС у Миколаївській обл.

Пожежа у храмі