• Головна
  • Новини
  • Пожежа в храмі на Великдень: на парафії припускають підпал...

Пожежа в храмі на Великдень: на парафії припускають підпал

15.04.2015, 16:00
Пожежа в храмі на Великдень: на парафії припускають підпал - фото 1
Парох припускає, що спаливши храм, хтось міг помститися громаді за активну позицію у допомозі українським воякам на Сході. «Але не дочекаються! Більше того, я ще й сам поїду на Схід, щоб помолитися і підтримати наших вояків», — додає отець Борис.

Кожен небайдужий має нагоду допомогти громаді УПЦ КП із села Снігурівка на Тернопільщині, в якої згоріла дерев'яна церква на Великдень, 12 квітня 2015 року. У парафії ж припускають, що їх храм навмисно спалили, — повідомляє власкор РІСУ Володимир Мороз.

Як повідомляла РІСУ, раптова пожежа цілковито знищила дерев'яний храм Успення Пресвятої Богородиці та пошкодила церковний будинок у перший день Великодніх свят.

Храм у Снігурівці до пожежі

«Напризволяще людей не покинемо. Архиєпископ Нестор (Писик) уже їздив у село, щоб підтримати громаду, — коментує канцлер Тернопільської єпархії УПЦ КП протоєрей Олексій Головацький. — Владика благословив, щоб збирати пожертви у наших храмах для постраждалих у Снігурівці».

Оскільки релігійна громада, у якій до 1000 віруючих, залишилася без храму, а знищене полум'ям відновити неможливо, люди планують облаштувати для Богослужінь одне з вільних приміщень колишнього колгоспу.

«На пробостві є веранда площею 12х3 метри, але вона замала. Тому ми у селі порадилися і вирішили підготувати за літо приміщення через дорогу від церкви... Однозначно, що новий храм буде, але тимчасово будемо служити у тому будинку, що є», — говорить парох Снігурівки отець Іван Борис.

За втраченим храмом люди і священик дуже побиваються, адже надзвичайно любили й цінували свою святиню.

«Ми красувалися цим храмом... Він був великим, як на сільський, — мав 25 метрів висоти. У документах йдеться, що церкву зводили у 1909-1926 роках», — продовжує священик.

Отець Борис, і люди, за його словами, припускають, що церкву могли спалити зумисне.

«На ці думки наштовхують певні події. Адже служба на Великдень завершилася ще о 7-й ранку. О 10-й, 12-й, 13-й, 14-й люди ходили і нічого не горіло, — продовжує він. — Аж о 15-й здійнялося — за 5 хвилин полум'я охопило всю церкву. Якщо була б якась жаринка від свічки, то о 7.05 горіло б...».

Храм після служби був знеструмлений — вірні ретельно пильнували за ним і вимкнули мережу. Натомість місцеві люди, як каже парох, бачили двох невідомих, котрі на Великдень увійшли до дзвіниці, з'єднаної з храмом, і швидко звідти вийшли. Із дзвіниці був перехід на хори, з яких можна було вільно оглядати інтер'єр святині. Як припускають, зловмисники могли кинути щось запальне у церкву саме з хорів.

«А там — килими і дерев'яні стіни. Все загорілося за 5 хвилин», — переказує о. Борис.

За спостереженнями місцевих жителів, невідомі, вийшовши з храму, сіли у чорну машину на околиці села і поїхали. Матеріали, зібрані на місці храму, опрацьовують експерти.

«Серед версій, які розглядаємо, є підпал, а також загоряння через необережність, — коментують у секторі зв'язків з громадськістю обласної міліції. — Про деталі зможемо повідомити згодом».

Парох же припускає, що спаливши храм, хтось міг помститися громаді за активну позицію у допомозі українським воякам на Сході. «Але не дочекаються! Більше того, я ще й сам поїду на Схід, щоб помолитися і підтримати наших вояків», — додає отець Борис.

Довідка

Допомогти громаді, що постраждала, може кожен за вказаними реквізитами: Парафія Успення Пресвятої Богородиці, село Снігурівка Лановецького району Тернопільської області, 47417.

Тернопільсьська філія ПАТ КБ «ПриватБанк», р/р 26001060754659. МФО 338783. Код ЄДРПОУ ЛПН 24636435. ЄДРПОУ банку 21161919.