• Головна
  • Новини
  • Болгарія виділить 50 тис. євро на відновлення Спасо-Преображенського собору в Болграді...

Болгарія виділить 50 тис. євро на відновлення Спасо-Преображенського собору в Болграді

09.02.2012, 09:10
Болгарія виділить 50 тис. євро на відновлення Спасо-Преображенського собору в Болграді - фото 1
Уряд Болгарії виділить 50 тис. євро на відновлення Спасо-Преображенського собору в Болграді Одеської області, який згорів 26 січня.

Болград.jpgУряд Болгарії виділить 50 тис. євро на відновлення Спасо-Преображенського собору в Болграді Одеської області, який згорів 26 січня. Як передає УНІАН-релігії, про це повідомив журналістам голова Одеської облдержадміністрації Едуард Матвійчук.

За його словами, відповідна домовленість жителів Болграда, здебільшого болгарами за національністю, була досягнута на зустрічі з послом Болгарії в Україні Дімітаром Владіміровим. Посол попросив «узяти під контроль використання цих грошей», – зазначив Е.Матвійчук. 

З урахуванням цього, додав губернатор, «я дав доручення забезпечити ефективну схему освоєння вказаних коштів. Найімовірніше, буде створений Фонд відновлення Спасо-Преображенського собору».

Як повідомлялося, Спасо-Преображенській кафедральний собор у Болграді, який є пам`ятником архітектури національного значення, загорівся вранці 26 січня. Поширенню вогню сприяла конструктивна особливість собору - дерев`яні грати, а також поліетиленова плівка всередині собору, де проводилися реставраційні роботи. Повністю погасити пожежу вдалося лише наприкінці дня.

Ікони і предмети церковного збіжжя, які можна було винести з собору, врятували військовослужбовці.

Висновок фахівців МНС про причину виникнення пожежі в Спасо-Преображенськом соборі поки що не обнародувано. Згідно з даними міліції, пожежа могла спалахнути через недбалість будівельників - залишеного вночі без нагляду включеного електрообігрівача, яким сушили купол будівлі.

Проте в Управлінні МНС в Одеській області цей висновок не підтверджують.

Тим часом, настоятель собору отець Вавиль запевнив, що напередодні пожежі, 25 січня, сам закривав храм і переконався, що всі електроприлади були відключені від електромережі. На користь версії про підпал він також навів свідчення очевидців, які першими побачили пожежу.

3 лютого Одеська облрада прийняла рішення виділити 1,5 млн. грн. на ремонтний-відновні роботи Спасо-Преображенського собору.