Пожежу у соборі Болграда гасили більш як 10 годин

27.01.2012, 09:16
Пожежу у соборі Болграда гасили більш як 10 годин - фото 1
Cпасо-Преображенський собор, що зайнявся сьогодні вранці в райцентрі Болград, вдалося повністю згасити лише наприкінці дня, хоча рятувальники продовжують поливку території і розбір конструкцій будівлі.

Болград.jpgCпасо-Преображенський собор, що зайнявся вчора вранці в райцентрі Болград, вдалося повністю згасити лише наприкінці дня, хоча рятувальники продовжують поливку території і розбір конструкцій будівлі, повідомили УНІАН у прес-службі Головного Управління МНС в Одеській області.

На місці пожежі працюють пожежні розрахунки Болградського підрозділу МНС, фахівці місцевого водоканалу, РЕС і військовослужбовці 12-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ ЗС України.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні вранці, близько 7-ї ранку, пожежні розрахунки МНС почали гасіння вогню, що виник у будівлі Спасо-Преображенського собору. Пожежа охопила площу близько 100 кв. метрів і продовжувала посилюватися. Незабаром від вогню обрушився купол.

Приблизно об 11-й годині вогнище пожежі було локалізоване, проте згасити її повністю не вдавалося. Більш того, під сильними поривами вітру вогонь ще більш посилився - пожежа запалала на площі понад 400 кв. метрів. «Розповсюдженню вогню сприяли конструктивна особливість собору - дерев`яна обрешітка і поліетиленова плівка, завезена будівельниками, які здійснюють реставраційні роботи», - відзначали рятувальники МНС.

На місці події продовжують працювати 9 пожежно-рятувальних підрозділів Болградського, Ізмаїльського і Ренійського районних підрозділів МНС, а також допоміжна техніка міськводоканалу і РЕС.

Ікони і предмети церковного начиння, які можна було винести з собору, врятували військовослужбовці дислокованої в Болграді 12-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ ЗС України, яку очолює полковник Олексій Джолос.

Діями пожежників керує начальник облМНС Володимир Бодедан, який прибув на місце події.

Фахівці МНС поки що утримуються від заяв щодо причин виникнення пожежі.

На думку місцевих жителів, пожежа могла виникнути через опалювальний електроприлад, який залишили будівельники.

Довідка: Будівництво Спасо-Преображенського собору в Болграді було завершене в 1838 році. Висота куполу, оформленого коринфськими пілястрами, становила 50 метрів. Інтер`єр був розписаний в 1912-1914 роках художником Піскарьовим у стилі романтизму за ескізами Васнєцова. Реконструкція будівлі собору почалася в 2001 році.