У Тернопільській області горіла церква XIX століття

29.10.2011, 12:09
Врятована церква є пам'яткою архітектури, побудована в 1880 році.

27 жовтня в 12-40 на пункт зв'язку Заліщицького районного відділу МНС надійшло повідомлення про пожежу в храмі Параскеви Сербської Української Православної Церкви Київського Патріархату в с. Хмелева Заліщицького району Тернопільської області, повідомляє «Репортер».

Через півгодини після ранкового богослужіння один з місцевих жителів помітив дим над храмом. Він одразу ж повідомив про це церковним служителям, мешканцям села і в службу порятунку «101». Першими почали ліквідовувати спалах парафіяни. До прибуття рятувальних підрозділів вони власними силами стримували полум'я і почали рятувати церковне майно.

Незважаючи на віддаленість населеного пункту (у м. Заліщики 40 км, до с.Толстое - 22 км) рятувальні підрозділи прибули до місця події в найкоротші терміни. Першим, в 13.16, до гасіння пожежі приступило підрозділ місцевої пожежної команди селища Товсте Заліщицького району, в 13.26 до них приєдналися рятувальники 15-ї підпорядкованої державної пожежної частини Заліщицького районного відділу МНС. Також їм на підмогу прибула місцева пожежна команда с. Беремляни сусіднього Бучацького району.

 У 13.27 пожежу локалізували і в 13.41 – ліквідували.

Як повідомляє прес-служба МНС України, завдяки професійним і злагодженим діям рятувальників від вогню вдалося врятувати будівлю храму і матеріальні цінності на суму близько 800 тисяч гривень.

Врятована церква є пам'яткою архітектури, побудована в 1880 році. Вогонь встиг знищити стіл, дерев'яні колони і образ Св. Миколая (кінець XIX ст.). Також пошкодив іконостас і облицювання стін на площі 11 кв. м.

Загиблих і травмованих на місці пожежі не виявлено. Причина загоряння, матеріальний збиток, заподіяний в результаті пожежі, встановлюються.