• Головна
  • Новини
  • В Івано-Франківській області за останні 16 років згоріло 17 дерев’яних церков...

В Івано-Франківській області за останні 16 років згоріло 17 дерев’яних церков

17.06.2010, 10:04
В Івано-Франківській області за останні 16 років згоріло 17 дерев’яних церков - фото 1
В Івано-Франківській області за останні 16 років згоріло 17 дерев’яних церков, ще 12 були самовільно розібрані громадами у зв’язку з аварійним станом.

Pozhezha-w.jpgІВАНО-ФРАНКІВСЬК – В Івано-Франківській області за останні 16 років згоріло 17 дерев’яних церков, ще 12 були самовільно розібрані громадами у зв’язку з аварійним станом. Про це сказав в ефірі одного з місцевих телеканалів начальник управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Федорак, повідомляє ІМК.

В.Федорак висловив стурбованість тим, що ряд церковних громад області самовільно змінюють архітектурний вигляд церков, оббиваючи їх будівлі пластиком.

"У першу чергу, страждає деревина під пластиком і змінюється сам автентичний вигляд споруди", - підкреслив він.

Начальник управління культури також зазначив, що за останні п’ять років були зафіксовані дві спроби замінити старі церковні іконостаси, що мають художню цінність, на нові.

Так він навів три роки назад в селі Устя Снятинського району попередили спробу замінити старий іконостас, якому понад 200 років, на новий.

В.Федорак наголосив, що нове законодавство у галузі охорони культурної спадщини передбачає суворішу відповідальність за руйнування пам’яток культури.

В Івано-Франківській області понад 1 тис. церков, із яких близько 500 є пам’ятками архітектури місцевого та національного значення.

Теги: #пожежа