• Головна
  • Новини
  • Католики і реформати з Центрально Європи радилися, як зберегти Карпати...

Католики і реформати з Центрально Європи радилися, як зберегти Карпати

01.04.2016, 10:18
Католики і реформати з Центрально Європи радилися, як зберегти Карпати - фото 1

Католики і реформати з України, Угорщини, Румунії, Словаччини та Сербії взяли участь у міжнародній науковій конференції про захист довкілля Карпат, зокрема басейну ріки Тиса, яка 18 і 19 березня 2016 р. відбулася у південно-східній Угорщині в містечку Кішкунфеледьгаза (Kiskunfélegyháza).

9_Articolo.J.jpg-fff.jpgКатолики і реформати з України, Угорщини, Румунії, Словаччини та Сербії взяли участь у міжнародній науковій конференції про захист довкілля Карпат, зокрема басейну ріки Тиса, яка 18 і 19 березня 2016 р. відбулася у південно-східній Угорщині в містечку Кішкунфеледьгаза (Kiskunfélegyháza). Про це повідомляє Радіо Ватикану.

Двадцять років тому місцевий римо-католик Йозеф Келемен, інженер-механік та економіст за фахом, захопився захистом довкілля. Створивши «Середньоєвропейський Клуб», він почав організовувати наукові конференції, а нещодавно запропонував створити Центр захисту клімату Карпатського регіону Європи, який би об’єднував і координував дослідження вчених-екологів і представляв їх напрацювання владі.

Про все це він розповів в інтерв’ю для Радіо Ватикану, а у світлі останньої енцикліки Святішого Отця Франциска зазначив: «Папа, вірні прості люди перебувають в одному човні в тому, що стосується екології і стану планети. Папі, можливо, легше впливати на простих людей, на вірних, але йому треба знаходити шляхи позитивного впливу і на можновладців».

В екологічних зустрічах у Кішкунфеледьгаза беруть участь представники різних Церков. Професор біології та екології Дебреценського університету в Угорщині Золтан Варга зазначив: «Я із задоволенням приїхав сюди, бо в такому малому містечку є людина, яка віддана справі захисту довкілля. Він готовий допомогти у всьому. Це показує, що в такому малому містечку можна досягнути трохи більше результатів, ніж у великих містах».

Науковець, який належить до протестантського віросповідання, зазначив, що прочитав енцикліку Папи Франциска і пропонує, щоби її читали всі люди. «Не тільки прочитали, а сприйняли, щоби це відклалося в їхніх душах, аби можна було щось зробити для справи захисту довкілля», – додає він.

У представницькій делегації з України були римо-католики, греко-католики і реформати. Директор Інституту еколого-релігійних студій Ужгородського Національного Університету доцент Олександр Бокотей розповів про загрози довкіллю Закарпаття і про різноманітні природоохоронні заходи в Мукачівській греко-католицькій єпархії та в Мукачівській дієцезії. Це зокрема спільні Звернення римо-католицького єпископа Антала Майнека і греко-католицького Мілана Шашіка, міжнародні екуменічні екологічні конференції, поширення християнського екологічного вчення через літературу.