• Головна
  • Новини
  • В УГКЦ занепокоєні будівництвом малих гідроелектростанцій у Карпатах...

В УГКЦ занепокоєні будівництвом малих гідроелектростанцій у Карпатах

14.09.2012, 10:22

Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології висловило занепокоєння планами зведення малих гідроелектростанцій у Карпатах та закликало уряд зробити все необхідне, аби енергетика стала максимально дружньою до довкілля та безпечною для людей.

Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології висловило занепокоєння планами зведення малих гідроелектростанцій у Карпатах та закликало уряд зробити все необхідне, аби енергетика стала максимально дружньою до довкілля та безпечною для людей. Про це йдеться у зверненні, яке Бюро оприлюднило на початку церковного року (1/14 вересня) з нагоди Дня творця, який у всьому світі святкують як День молитви та відповідальності за природне довкілля.

«Одним із найвагоміших викликів для сучасного людства, і особливо для України, є енергетичні проблеми. З одного боку енергетика має вирішальний вплив на стан економіки в державі та рівень життя населення, а з іншого – вона одне із головних джерел забруднення довкілля і негативного впливу на здоров’я та якісний стан життя людей», - зазначає д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології.

Як наголошено у зверненні, в Україні енергетичне питання є особливо гостре, де, згідно із Національною доповіддю про стан навколишнього середовища за 2010 р., з усіх впливів на навколишнє середовище і населення, наймасштабнішими і дуже небезпечними є газопилові викиди підприємств паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), які становлять близько 40% викидів усіх секторів економіки.

Керівник Бюро зазначає, що проблема належного енергозабезпечення не відноситься лиш до технічних питань, «але рівно ж потребує комплексної морально-етичної оцінки та зважування таких аспектів як безпека людей, економічний і соціальний розвиток, а також відповідальність за створіння».

«Особливе занепокоєння у суспільстві, - сказано у зверненні, - останнім часом викликають плани будівництва сотень малих гідроелектростанцій (МГЕС) у Карпатах. Експерти громадської Кампанії «Врятуємо Карпати від МГЕС, врятуємо МГЕСи для відновлюваної енергетики!» вважають, що під час планування будівництва МГЕС необхідно визначити науково обґрунтовані можливі місця для їх спорудження, з урахуванням екологічних, культурних і соціальних факторів, пріоритетності та рекомендацій щодо типу МГЕС».

Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ також закликало владу зробити все необхідне для того, щоб така важлива галузь суспільно-економічного життя як енергетика була максимально дружньою до природного довкілля та безпечною для людей.

«В цьому контексті потрібно також зробити належні висновки з трагічного уроку «Чорнобиля», щоб вже більш ніколи не допустити подібної катастрофи, яка стала загальнонаціональною трагедією України, призвівши до цілої низки широкомасштабних негативних соціально-демографічних, медичних, економічних та екологічних наслідків», - наголошується у зверненні, яке завершується проханням про спільну молитву в наміренні за те, щоб бути достойними свідками любові Творця до всього створіння.