• Головна
  • Новини
  • УГКЦ закликає бережливо ставитися до навколишнього середовища...

УГКЦ закликає бережливо ставитися до навколишнього середовища

09.04.2012, 14:15
УГКЦ закликає бережливо ставитися до навколишнього середовища - фото 1
Бюро УГКЦ з питань екології та Львівська Архиєпархія УГКЦ 5 квітня провели круглий стіл на тему «Від екології душі до екології довкілля».

Бюро УГКЦ з екологіїБюро УГКЦ з питань екології та Львівська Архиєпархія УГКЦ 5 квітня провели круглий стіл на тему «Від екології душі до екології довкілля». Організатори ставили за мету презентувати сучасне соціально-екологічне вчення Церкви, її практичні екологічні ініціативи, а також налагодити контакт та співпрацю з державними природоохоронними установами, владою, освітніми закладами та громадськими організаціями на ниві збереження Божого створіння – природи.

Круглий стіл розпочався спільною молитвою і благословенням владики Венедикта (Алексійчука), єпископа-помічника Львівської архипархії УГКЦ, а також його вступним словом, в якому він наголосив на тому, що передумовою «екології довкілля» є «екологія душі».

Д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, у вступній доповіді висвітлив основоположні аспекти соціально-екологічного вчення Церкви, зазначивши, що обов’язок бережливого ставлення до природного довкілля є невід’ємною складовою християнської віри в Бога Творця і є її свідченням, а руйнування природи Церква зараховує до найважчих гріхів сьогодення. Присутні також дізналися, що Церква трактує піклування про збереження створеної Богом природи як одне із своїх пріоритетних завдань, яке має здійснюватися у всіх вимірах її життя та діяльності, а зокрема через проповідь спасаючого Слова Божого, сакраментально-літургійне життя та дияконію, тобто практичні діла милосердя стосовно Божого створіння – природи.

Представники державних природоохоронних інституцій, влади та освіти у своїх виступах високо оцінили освітньо-виховну роль Церкви та її потенціал для подолання численних екологічних проблем сьогодення, які становлять реальну небезпеку для життя та здоров’я людей, а також висловили надію на підтримку священиками екологічно важливої інформації, яку необхідно донести до людей.

Учасники круглого столу, як повідомляє Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології, домовились розвивати особистий контакт та інституційну співпрацю задля збереження нашого спільного дому – Божого створіння – Землі.