УГКЦ закликає берегти довкілля і не вирубувати ліси

14.09.2011, 15:04
УГКЦ закликає берегти довкілля і не вирубувати ліси - фото 1

«Закликаємо серйозно задуматися над станом нашої планети, над християнським покликанням бережливого ставлення до створеного Богом світу, а також помолитися за збереження всього світу, а зокрема лісів з різноманіттям їхніх екологічних систем та численних мешканців, і зробити свій особистий внесок для покращення стану природного довкілля», - зазначається у зверненні Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології.

exklusiv.gif«Закликаємо серйозно задуматися над станом нашої планети, над християнським покликанням бережливого ставлення до створеного Богом світу, а також помолитися за збереження всього світу, а зокрема лісів з різноманіттям їхніх екологічних систем та численних мешканців, і зробити свій особистий внесок для покращення стану природного довкілля», - зазначається у зверненні Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології. Документ виданий з нагоди Дня Бога Творця, який УГКЦ відзначає в перший день нового церковного року - 14 вересня (1 вересня за юліанським календарем).

У зверненні наголошується на тому, що "екуменічно-екологічне свято, яке численні християнські Церкви відзначають у день початку нового церковного року, є доброю нагодою для того, щоб замислитися над актуальними екологічними питаннями, а цього року, зокрема, над проблемами прекрасного та величного Божого створіння – лісу».

Автори зазначають, що Україна – лісодефіцитна держава. На одного жителя припадає всього 0,20 га проти 1,35 га світового рівня. Лісистість України складає 14,3% проти 25% у світі загалом. «Особливе занепокоєння викликають непродумані, а то й халатні вирубки лісу в Карпатах, трагічні наслідки яких пожинаємо з року в рік у вигляді повеней, що стають більш широкомасштабними та руйнівними для людей та їх природного довкілля», - сказано в документі.

«Необхідно усвідомити, що проблеми екології - це не щось другорядне чи питання моди, але що мова йде про екзистенціальне питання - бути чи не бути, адже ми творимо інтегративну цілісність із всім створінням, - закликають автори звернення. - Більше того, необхідно усвідомити, що наше особисте повсякденне ставлення до створеного Богом світу, споживацький стиль життя, використання природних ресурсів, спосіб господарювання та навантаження на довкілля у вигляді відходів та сміття мають не тільки морально-духовний, а й есхатологічний вимір. Своєю екологічно шкідливою поведінкою людина руйнує організм Божого створіння, невід’ємною частиною якого є вона сама, і таким чином грішить не тільки стосовно створіння, але й стосовно самої себе, своїх ближніх, майбутніх поколінь, а також проти Бога – Творця Всесвіту».

«Важливо не забувати про те, що прекрасний світ природи, який оточує нас, є Божим створінням, а його використання та споживання дарованих Богом природних ресурсів має носити євхаристійний характер. З іншого боку, важливо усвідомити, що ставлення до створеного Богом світу виключно як до матерії, зловикористання Божих дарів природи, виснаження, забруднення та руйнування природного довкілля є гріховним», - застерігає Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології.

Нагадаємо, 2011 рік Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародним роком лісів, щоб підвищити рівень обізнаності громадськості з проблемами збереження лісів та наголосити на їх важливості для забезпечення людської життєдіяльності, а також, щоб нагадати, що саме люди відповідальні за раціональне використання і збереження лісів.