• Головна
  • Новини
  • В Івано-Франківській єпархії УГКЦ розпочалася великопісна екологічна ініціатива...

В Івано-Франківській єпархії УГКЦ розпочалася великопісна екологічна ініціатива

17.03.2011, 16:42

Екологічну ініціативу «Зелений Великдень: екологічне навернення задля воскресіння довкілля» розпочали під час Великого посту Екологічний центр Івано-Франківської єпархії і Мальтійська служба допомоги, за сприяння Бюро УГКЦ з питань екології. Таким чином організатори хочуть поглибити у свідомості людей розуміння їхньої відповідальності за створений Богом світ та шляхи її здійснення у повсякденному житті.

Екологічну ініціативу «Зелений Великдень: екологічне навернення задля воскресіння довкілля» розпочали під час Великого посту Екологічний центр Івано-Франківської єпархії і Мальтійська служба допомоги, за сприяння Бюро УГКЦ з питань екології. Таким чином організатори хочуть поглибити у свідомості людей розуміння їхньої відповідальності за створений Богом світ та шляхи її здійснення у повсякденному житті, повідомляє Комісія у справах мирян УГКЦ.

З благословення правлячого Архиєрея Івано-Франківської єпархії УГКЦ владики Володимира (Війтишина), ініціатива покликана привернути увагу віруючих людей та громадськості до проблем довкілля, поширити вчення Церкви щодо питань екології та збереження створіння, спонукати в час Великого посту до покаяння та «екологічного навернення», які мають відбутися завдяки усвідомленню гріховності безвідповідального ставлення до природного середовища, примиренню з Богом і відмові від стилю життя, який є руйнівним для довкілля. Організатори також заохочують до посиленої молитви та діл милосердя стосовно довкілля, до конкретних кроків для покращення стану довкілля в рамках нашої повсякденної життєдіяльності, як наприклад, загальнодоступних можливостей заощадження тепла, енергії, води тощо, а також до підтримки та розвитку відповідних освітньо-виховних та практичних заходів природоохоронного спрямування на парафіяльному, єпархіальному і загальноцерковному рівнях.

За рекомендаціями владики Володимира (Війтишина), душпастирі єпархії повинні інформувати парафіян про екологічну ініціативу «Зелений Великдень» й самі долучатися до неї, Їм також рекомендовано хоча б в одну неділю під час Великого посту виголосити на Літургії, на сугубій ектенії, спеціальне прохання за збереження створеного Богом світу: «Владико Вседержителю, подай нам ласку покаяння і навернення, щоб ми побачили в оточуючій природі Тебе Самого — Творця і доброго Батька та з любов’ю доглядали створений Тобою світ, молимось Тобі, вислухай і помилуй». Священики зобов’язані принаймні на одній з недільних великопісних проповідей звернути особливу увагу на питання християнської відповідальності за природне довкілля.