• Головна
  • Новини
  • УГКЦ закликає вірних до відповідальності за екологічний стан планети...

УГКЦ закликає вірних до відповідальності за екологічний стан планети

14.09.2010, 12:35
УГКЦ закликає вірних до відповідальності за екологічний стан планети - фото 1
Українська Греко-Католицька Церква уже традиційно долучається до святкування Всесвітнього екологічного Дня Творця, який відзначається 14 вересня.

Ікона Бог ТворецьУкраїнська Греко-Католицька Церква уже традиційно долучається до святкування Всесвітнього екологічного Дня Творця, який відзначається 14 вересня. В цей день в греко-католицький храмах молитимуться за збереження природи.

Перша акція в рамках святкування відбулася 12 вересня — символічна арт-акція «Розмалюй планету» біля собору Вишгородської Богородиці (м. Вишгород) під керівництвом відомих художників. За задумом організаторів, греко-католики та всі бажаючі  разом намалювали велику карту Землі, як подяку Богові за сотворення світу та дар життя.

Акція також завершила прощу Київської архиєпархії УГКЦ до Вишгорода. «Дуже важливо, щоб кожна людина змогла переосмислити власну відповідальність за життя на планеті», — зазначає о. д-р Ігор Шабан, голова патріаршої Комісії УГКЦ для сприяння єдності між християнами.

У сам день святкування, 14 вересня, відбудеться молебень у храмі св. Миколая на Аскольдовій Могилі о 18:00 за участю Предстоятеля УГКЦ Патріарха Любомира.

«Починаючи новий Церковний рік, ми знову задумуємось над питанням свого християнського покликання у створеному Богом світі. Це питання стає все більш актуальним в контексті важкого захворювання нашої планети, яке науковці називають екологічною кризою», – такими словами починається Звернення Блаженнішого Любомира до вірних УГКЦ та людей доброї волі з нагоди Дня Бога Творця.

«“Екологія довкілля” суттєво визначається “екологією людини”, тобто її вірою, духовністю та моральністю, – наголошує Глава УГКЦ, вказуючи на глибинну суть екології. – У цьому сенсі, Церква має великий потенціал для охорони та збереження створеного Богом світу. Природоохоронна місія Церкви полягає насамперед у відновленні стосунку людини до Бога, що має за наслідок переміну способу мислення та поведінки згідно зі своїм християнським покликанням. Результатом життя відповідно до вимог християнської віри безумовно має стати також і бережливе ставлення до природи».

У Зверненні Патріарх Любомир висловив сподівання, що День Бога Творця «стане доброю нагодою для кожної віруючої людини, щоб переосмилити свою особисту відповідальність за наше природне середовище і почати ставитись до нього з належною пошаною та бережливістю в межах своєї повсякденної життєдіяльності, зокрема, завдяки більш раціональному використанню природніх ресурсів та технічних засобів, більш поміркованому споживанню, зменшенню витрат електроенергії, тепла, тощо». «Сьогодні молимо Господа, щоб дав нам світло ума це все зрозуміти ти силу духа в щоденному житті Божі дари шанувати та використовувати на загальне благо – нас, наших дітей та внуків», – наголошує Глава УГКЦ.

Організаторами заходів святкування Дня Творця, як повідомляє департамент інформації УГКЦ, виступили Комісія УГКЦ для сприяння єдності між християнами та Бюро УГКЦ у справах екології.

Довідка:

День Творця як християнське екологічне свято був започаткований 1989 року з ініціативи Вселенського Патріарха Димитрія І, який закликав увесь християнський світ у день початку нового церковного року (14 вересня новим стилем, 1 вересня за Юліанським календарем) до щорічної спільної молитви та практичних зусиль, спрямованих на порятунок природи.

На сьогодні до цієї ініціативи долучились чисельні Церкви православної, католицької та протестантської традицій. Того ж 1989 року в Європі розпочала свою діяльність Європейська Мережа Екологічної Співпраці Християн (European Christian Environmental Network).