• Головна
  • Новини
  • Анонси
  • Науковці та священнослужителі проведуть колоквіум, присвячений ідеї софійності Київської Церкви...

Науковці та священнослужителі проведуть колоквіум, присвячений ідеї софійності Київської Церкви

04.04.2019, 10:54
Анонс
Науковці та священнослужителі проведуть колоквіум, присвячений ідеї софійності Київської Церкви - фото 1

Інститут філософії імені Г.С.Сковороди НАН України, Український католицький університет, Комісія УГКЦ з міжрелігійних та міжконфесійних відносин, Відкритий православний університет Святої Софії-Премудрості за участю Національного заповідника «Софія Київська» 5 квітня проводять колоквіум, присвячений ідеї софійності української культури та Київської Церкви.

Інститут філософії імені Г.С.Сковороди НАН України, Український католицький університет, Комісія УГКЦ з міжрелігійних та міжконфесійних відносин, Відкритий православний університет Святої Софії-Премудрості за участю Національного заповідника «Софія Київська» 5 квітня проводять колоквіум, присвячений ідеї софійності української культури та Київської Церкви.

Про це повідомляє сайт Православіє в Україні.

Організатори колоквіуму пропонують обговорити досвід осмислення феномену Софії та софійності філософами, богословами, релігієзнавцями, які спираються на символіку Софії-Премудрості, втілену у Соборі святої Софії в Києві.

Обговорення спільних для всіх українців підвалин свого буття, пошук смислу власної історії, засадничих політичних, духовних та культурних цінностей має не лише теоретичне, а й важливе практичне значення для досягнення ідеалу єдності України. Зважена й критична оцінка можливих спільних засад і цінностей з боку відповідальних громадян-інтелектуалів, що безпосередньо і фахово займаються світоглядно-ціннісною проблематикою, є особливо актуальною сьогодні, коли українське суспільство накреслює шляхи свого подальшого розвитку.

Спікери колоквіуму Ідея софійності української культури та Київської Церкви:

o Андрій Зелінський, священик УГКЦ, радник патріарха Святослава зі стратегії комунікації, заступник керівника Департамент військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ:

«Народна самобутність — поняття не абстрактне. Цінності, артикульовані основними суспільними інститутами, стають визначальними механізмами організації суспільних відносин. Київська Церква стала серцем київської цивілізації, поширюючи на навколишні території, заселені слов’янськими племенами, консолідуючу культуру, творячи спільний семантичний та символічний простір, формуючи спільний дискурс, закладаючи засади інституційної організації народу. Таким чином “Софія Київська” проникає в усі виміри особистого та суспільного життя наших пращурів, визначаючи шлях їхнього розвитку».

o. Георгій Коваленко, протоієрей ПЦУ, ректор Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості — про «живу Софійність та її вплив на суспільство і Церкву у ХХІ столітті».

Ігор Скочиляс, український історик, дослідник інституційної історії Київської митрополії в порівняльній перспективі; проректор з наукової роботи УКУ, доктор історичних наук — про «... Київську традицію — купіль хрещення Русі, київського християнства, де греко-католицька церква, і православна своїми джерелами тотожності мають витоки саме в подіях 988 року».

Дата: 5 квітня (п’ятниця) 2019 р.

Час: з 11:00 до 16:00

Місце: Інститут філософії ім. Г.С.Сковороди НАН України, вул. Трьохсвятительська, 4

Реєстрація на подію за Google-формою є обов’зковою: https://goo.gl/forms/88Y0OLfXTvcADVn83

Якщо ви бажаєте долучитись до активної участі в обговоренні як експерти, просимо обов’язково ДОДАТКОВО зареєструватися за адресою: [email protected]