• Головна
  • Новини
  • Міжнародною науковою конференцією у Львові вшанували 100-річчя о. д-ра Атанасія Великого...

Міжнародною науковою конференцією у Львові вшанували 100-річчя о. д-ра Атанасія Великого

12.11.2018, 13:07
Міжнародною науковою конференцією у Львові вшанували 100-річчя о. д-ра Атанасія Великого - фото 1
9-11 листопада у Львові відбулася міжнародна наукова конференція «У невтомних пошуках правди…», присвячена 100-літтю від дня народження о. д-ра Атанасія Григорія Великого (ЧСВВ), - повідомив для РІСУ її учасник Ігор Скленар.

9-11 листопада у Львові відбулася міжнародна наукова конференція «У невтомних пошуках правди…», присвячена 100-літтю від дня народження о. д-ра Атанасія Григорія Великого (ЧСВВ), - повідомив для РІСУ учасник заходу Ігор Скленар.

Перший день конференції відбувся в актовій залі Львівського національного університету ім. Івана Франка за участі кількох владик УГКЦ, монашества, священиків, науковців, студентів з різних навчальних закладів, земляків визначного церковного діяча другої половини XX ст. о. А. Великого.

У привітальних словах архиєпископа і митрополита Львівського УГКЦ Ігоря (Возьняка), єпископа-помічника Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ Петра Лози, протоігумена провінції отців василіан Найсвятішого Спасителя о. Йоана Школика, проректора Франкового університету Романа Гладишевського відзначено внесок уродженця с. Туринка на Львівщині, о. Атанасія Великого, у різні ділянки церковного життя II половини XX ст.

Конференція.jpg

В одній з головних доповідей першого дня конференції, яку представив о.Єронім Грім, віце-ректор ВІФБС у Брюховичах, акцентовано увагу на життєвому шляху, монашому й священичому служінні, науковій діяльності о. А.Великого.

Він як «титан праці», за висловом професора з Гарварду Омеляна Пріцака, після здобуття докторського ступеня у Римі по закінченні II Світової війни мав «100 і одне заняття». Особливо відзначився в науковій і перекладацькій праці – відновив довоєнну серію «Записки ЧСВВ» у період 1948-1980 рр. (за його редакторства видано 10 томів), написав майже 360 наукових праць різного жанру, серед них такі відомі книги як «З літопису християнської України», «Світла й тіні української історії»; переклав «Молитвослов» на українську мову… На становищі протоархимандрита Василіанського Чину подбав за оновлення його основного документа – Конституції. Маючи статус «соборового отця», брав активну участь в II Ватиканському соборі і переклав 5 томів його «Діянь».

Детальніше про цю участь доповідав проф. Рікардо Бурігана з Центру екуменічних студій (Венеція).

Історик Ігор Скочиляс, проректор УКУ, у своїй доповіді відобразив особливості історіографічних жанрів і видань о. Атанасія Великого, вказавши на можливості їх подальшого вивчення з боку істориків. Апостольський візитатор для українців-католиків в Італії та Іспанії владика Діонісій (Ляхович) розповів про виховну діяльність о. Атанасія  та його змістовні духовні настанови.

10 листопада, у другий день конференції у ВІФБС в Брюховичах, одна з головних доповідей архиєпископа Василя Циріла, секретаря Конгрегації для Східних Церков, стосувалася можливості заснування нових патріархатів у документі ІІ Ватиканського Собору «Orientalium Ecclesiarum». Владика детально виділив тодішні пропозиції о. Атанасія Великого та особливості голосування «соборових отців» у питанні створення нових патріархатів.

11 листопада конференція «У пошуках правди…» завершилася у м. Жовква Львівської обл. – Архиєрейською Літургією в монастирському храмі Пресвятого Серця Христового і святковою академією в місцевому «Народному домі».

Детальніше з перебігом цієї конференції можна ознайомитися на офіційному сайті Провінції отців василіан в Україні: osbm.in.ua.