• Головна
  • Теми
  • Сьогодні стартує XIII Міжнародний Міжрелігійний Молодіжний Семінар «Ковчег»...

Сьогодні стартує XIII Міжнародний Міжрелігійний Молодіжний Семінар «Ковчег»

03.07.2018, 10:13
Сьогодні стартує XIII Міжнародний Міжрелігійний  Молодіжний Семінар «Ковчег» - фото 1
Відкриття XIII Міжнародного Міжрелігійного Молодіжного Семінару Ковчег 2018, відбудеться 3 липня 2018 р. о 11.00 год. у Центрі Миру та Возз’єднання парафії римо-католицької церкви в Більшівцях (Івано-Франківська обл.)

Відкриття XIII Міжнародного Міжрелігійного Молодіжного Семінару Ковчег 2018, відбудеться 3 липня 2018 р. о 11.00 год. у Центрі Миру та Возз’єднання парафії римо-католицької церкви в Більшівцях (Івано-Франківська обл.)

Урочисте закриття відбудеться 10 липня 2018 р., о 12.00 год. у Генеральному Консульстві РП у Львові (вул. Івана Франка 108).

Участь у семінарі візьмуть понад 40 осіб, громадян України різних національностей – української, польської, єврейської та кримськотатарської.

Ковчег.jpg

Ідея «Ковчегу»: Молодь, яка вже невдовзі формуватиме нову українську еліту, за проводом відомих науковців, мислителів та громадських діячів завдяки семінару пізнає історичні та культурні аспекти кожного народу, разом з ними обговорює їхні наслідки, шукає шляхи подолання історичних конфліктів, які донині заважають будувати міжнаціональний діалог.

Програма семінару «Ковчег» традиційно складається з кількох блоків:

навчальний – блок лекцій і семінарів, які проводять українські, польські, єврейські та кримськотатарські вчені, представляючи таким чином різноманітні погляди на важливі та цікаві проблеми історії та культури;

блок інтерактивний диспути, «круглі столи», воркшопи, психологічні та інтеграційні тренінги;

національно-культурні презентації – у форматі українського, польського, єврейського
та кримськотатарського тематичних днів учасники семінару творчо демонструють особливості
та несподіванки національних традицій та культур, навчаючи також представників інших національних громад. Учасників «Ковчегу» захоплює справжній феєрверк українських, польських, єврейських та кримськотатарських народних обрядів, танців, пісень, ігор, історичних розповідей тощо;

інтеграційний тренінг – заняття, які мають на меті зблизити представників різних національностей та віросповідань, їхню адаптацію, а також інтеграцію;

поїздка до Польщі – цього року молодь у рамках семінару відвідає нацистський концентраційний табір смерті Аушвіц-Біркенау, який став для світу символом терору, геноциду і Голокосту. Він був створений німцями в середині 1940 р. в передмістях Освєнціма, яке було включене нацистами до Третього Рейху. Учасники семінару відвідають також місто Освєнцім, де матимуть змогу ознайомитись з культурним життям Євреїв перед ІІ Світовою Війною та культурною спадщиною Ромів.

Організаторами семінару є:

  • Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові
  • Український католицький університет у Львові
  • Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» у Дніпрі
  • Львівський міський палац культури ім. Гната Хоткевича
  • Громадська організація «Крим SOS»
  • Федерація польських організацій в Україні.

До участі в реалізації програми семінару запрошено вчених та громадських діячів з України, Польщі, між ін.:

  • Йосифа Зісельса, правозахисника, дисидента, співпрезидента Ваад України, виконавчого віце-президента Конгресу національних громад України (Україна),
  • Рафала Вольского, Генерального Консула РП у Львові (Польща),
  • Юстину Хшановску, Уповноваженого представника Міністра закордонних справ РП при розгляді проваджень у Європейському суді з прав людини, Департамент у справах розгляду проваджень у Міжнародних органах захисту прав людини, Міністерство закордонних справ РП (Польща),
  • проф. Мирослава Мариновича, віце-ректора Українського католицького університету (Україна),
  • д-ра Ігоря Щупака, директора Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума»
    та Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» (Україна),
  • Ільмі Умерова, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу (Україна)
  • Аліма Алієва, співзасновника ініціативи «Крим SOS», (Україна),ГО ККЦ «Кримський дім у Львові».

У церемонії закриття 10 липня братимуть участь: Рафал Вольскі, Оксана Гузь, директор Львівського міського палацу культури ім. Гната Хоткевича, Ігор Щупак, Алім Алієв.

Семінар «Ковчег» проводиться з 2006 року. П’ять років поспіль він відбувався  в Свято-Успенській Унівській Лаврі Студійського уставу, де під час Другої світової війни священики та ченці греко-католицької Церкви під проводом Митрополита Андрея Шептицького та його брата Архимандрита Климентія Шептицького рятували від полум’я Голокосту єврейських дітей, а також надавали допомогу українським та польським дітям. У наступні роки семінар проводили в Центрі Миру та Возз’єднання Парафії Римсько-Католицької Церкви в Більшівцях (Івано-Франківська обл.) Від 2015 до 2017 року Семінар знову гостював у Свято-Успенській Унівській Лаврі Студійського уставу. Цього року Семінар повертається до Більшівців.