• Головна
  • Новини
  • На міжнародній конференції у Львові дискутували про християнські перспективи об’єднаної Європи...

На міжнародній конференції у Львові дискутували про християнські перспективи об’єднаної Європи

31.05.2018, 13:16
На міжнародній конференції у Львові дискутували про християнські перспективи об’єднаної Європи - фото 1

28-31 травня у Львові відбулася низка заходів, присвячених темі християнських витоків Європи та їх перспективам як на континенті, так й в Україні. Їх організували Фонд Підтримки Демократичних Ініціатив і «Sallux» – європейський християнський політичний фонд у співпраці з партнерами.

28-31 травня у Львові відбулася низка заходів, присвячених темі християнських витоків Європи та їх перспективам як на континенті, так й в Україні. Їх організували Фонд Підтримки Демократичних Ініціатив, зокрема активний громадський діяч Юрій Міндюк, і «Sallux» – європейський християнський політичний фонд у співпраці з партнерами.

Джефф Фонтейн «Глибоке коріння»28 травня в приміщенні Центру Шептицького (УКУ) було презентовано книгу Джеффа Фонтейна «Глибоке коріння». Д. Фонтейн є відомим громадським діячем, директором Центру Європейських досліджень ім. Роберта Шумана, протестантом, який протягом 20 років був керівником Круглого столу «Надії для Європи». Автор книги поставив за мету розширити контекст ідеї європейської єдності і концепції об’єднаної Європи до первісної базової ідеї, викладеної одним із батьків-засновників ЄС Робертом Шуманом. Зокрема, Д.Фонтйен запропонував розуміти християнські цінності як невід’ємну і необхідну складову об’єднаної Європи. Ця ідея широко обговорювалася науковцями, експертами з різних сфер, громадськими, церковними і політичними активістами з багатьох регіонів України й сусідніх країн на Міжнародній конференції у Львові «Християнська перспектива об’єднаної Європи: витоки і майбутнє», організованій також завдяки ФПДІ й “Sallux”.

Джефф Фонтейн29 травня у конференц-залі готелю «Ірена» Д.Фонтейн у набагато ширшому контексті розповів про втілення християнських принципів при заснуванні ЄС одним із його «батьків», прем’єр-міністром Франції Р. Шуманом. На переконання доповідача, сучасні християни в Європі повинні взяти відповідальність за її майбутнє і повернутися до втілення тих принципів, які глибоко віруючий французький очільник Р.Шуман передбачав в 1950 році у французько-німецькій «Декларації» про примирення і прощення після жахливих наслідків Другої світової війни. До слова, Католицька Церква розпочала процес беатифікації цього одного з «батьків Європи». Зі свого боку Йоганес де Вонг, директор фонду «Sallux», розповів про діяльність цього Фонду, основною метою якого є пропагування християнських цінностей по всій Європі. Він коротко представив життя й політичну діяльність іншого «батька ЄС», який відбудовував Німеччину після II Світової війни, ‒ Конрада Аденауера. Він зазначив, що визнання провини стало духовним фундаментом повоєнної доби.

Після виступів Д.Фонтейна і Й. де Вонга розгорнулася дискусія щодо необхідності країнам Європейського Союзу повертатися до християнських коренів. Юристи, священнослужителі (переважно з УГКЦ), громадські активісти, аналітики обговорювали законодавчі «небезпеки», які можуть ввійти до нашого законодавства із можливим входом України до європейських інституцій і які можуть суперечити християнським принципам.

В кільканадцяти доповідях, які прозвучали 30 травня, було конкретизувано стан українських партій, які сповідують чи радше декларують християнсько-демократичні цінності; було заторкнуто теми об’єднання християн України довкола пропагування християнських цінностей на всіх рівнях життя суспільства; було вказано на ті кричущі факти в теперішньому ЄС щодо порушення прав християн. Більше 20-ти учасників конференції після роботи в групах представили конкретні пропозиції щодо того, аби християнсько-демократичні цінності втілювалися у життя в українському суспільстві.

31 травня учасники Міжнародної конференції представили власне розуміння можливих спільних проектів, які би закладати фундамент для утвердження християнських принципів, закладених при створенні ЄС. Розповів РІСУ Ігор Скленар.