Острог вперше за останні 450 років відвідав муфтій

28.04.2016, 11:31
Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саїд Ісмагілов відвідав Острог, де зустрівся із науковцями та студентами академії. За його словами, муфтії востаннє відвідували це місто 450 років тому. Про свою поїздку Саїд Ісмагілов написав на Фейсбук-сторінці.

Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саїд Ісмагілов відвідав Острог, де зустрівся із науковцями та студентами академії. За його словами, муфтії востаннє відвідували це місто 450 років тому. Про свою поїздку Саїд Імагілов написав на Фейсбук-сторінці.

«Як сказали місцеві науковці, це вперше за останні 450 років Острог відвідав муфтій. Секрет в тому, що раніше Волинські татари, що звичайно були мусульманами, мали свого духовного очільника, що мав звання Татарський Гетьман. Так-так, це не жарт, так він названий у документі 1620 року. Але потім на теренах України ця традиція почала згасати, а татари асимілюватись, і залишились лише пам'ятки культури у вигляді Татарської вежі у Острозі, вулиці Татарська, та старовинного, вже закинутого мусульманського цвинтаря. Всі ці пам'ятки ми і відвідали», розповів муфтій.

Саїд Ісмагілова зазначив, що перед екскурсією він зустрівся з науковцями та студентами Острозької академії: говорили про релігійне розмаїття України, історію становлення Ісламу на українських теренах, ситуацію з кримськими татарами. Також відбулася презентація книги Михайла Якубовича "Іслам в Україні: історія та сучасність".