• Головна
  • Теми
  • В Острозькій академії проходить міжнародна конференція про Реформацію в Східній Європі...

В Острозькій академії проходить міжнародна конференція про Реформацію в Східній Європі

13.04.2016, 16:40
В Острозькій академії проходить міжнародна конференція про Реформацію в Східній Європі - фото 1
Близько ста науковців різних конфесій і з різних країн зібралися в Острозькій академії, де 13-15 квітня проходить ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Реформація: східноєвропейські виміри».

exklusiv.gifБлизько ста науковців різних конфесій і з різних країн зібралися в Острозькій академії, де 13-15 квітня проходить ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Реформація: східноєвропейські виміри». Протягом трьох днів відбудеться п’ять пленарних засідань та три секційних, під час яких буде розкрито понад 60 тем, що стосуються внутрішніх протестантських та міжконфесійних питань минулого і сучасності, — повідомляє кореспондент РІСУ.

Конференція в Острозі

Як наголосив при відкритті конференції перший проректор Національного університету «Острозька академія» проф. Петро Кралюк, Острог є дуже символічним місцем для такої конференції, оскільки тут ще у ХVI ст. був осередок Реформації на українських землях. На Волині діяли різні перші протестантські громади. Протестантські мислителі і богослови мали вплив на православних, насамперед на православні освіту і братства. «На жаль, діалог православних і протестантів у подальшому не отримав продовження через конкуренцію між ними, але вплив протестантів дав імпульс на розвиток православних інституцій», — зауважив д-р П. Кралюк.

Президент Євроазійської атестаційної асоціації (один із організаторів конференції) д-р Сергій Санніков повідомив, що цей захід відбувається у рамках міжнародного проекту, присвяченого до ювілею 500-річчя Реформації. Ціль проекту не тільки розповісти про події Реформації, але й представити її як глобальний цивілізаційний феномен. Перша конференція рік тому відбулася в Литві. Конференція в Острозі має за мету представити розвиток і вплив Реформації, яку розпочав Мартін Лютер, на східно-європейському просторі. Також д-р Санніков наголосив, що йдеться про постійний процес реформації суспільства на євангельських цінностях.

Конференція в Острозі

Виступаючи від імені Департаменту у справах релігій та національностей МКУ, д-р Лариса Владиченко повідомила, що протестанти в Україні становлять приблизно 30% релігійних інституцій України і вирізняються своєю активною просвітницькою та суспільною діяльністю.

Виставка стародруків з колекції Острозької академії«Потрібно перестати писати історію ілюзій — Реформація вже у XVI ст. відбулася також на українських землях», — зауважив В’ячеслав Горпинчук, єпископ Української Лютеранської Церкви. Він намагався спростувати ілюзії, які існують щодо історії протестантизму в Україні. Також він звернув увагу на ті впливи, які ранній протестантизм мав на українське релігійне середовище, насамперед на православ’я. В окремій доповіді єпископ представив феномен українського лютеранства, яке виникло як рух у ХХ ст. і поєднало ідеї Лютера та візантійську літургійну традицію.

Тему впливу Реформації на українське православ’я продовжив проф. Володимир Бурега, проректор Київської духовної академії УПЦ. Зокрема, минулого року КДА відзначала 400-літній ювілей заснування Київської братської школи, на основі якої виникла майбутня Могилянська колегія і академія. І саме Реформація мала великий вплив на реформу православної освіти того часу.

З вітаннями виступили також представники наукових інституцій з Білорусі, Литви та Росії. Зокрема, проф.Томас Бун з Литви зауважив, що в час Реформації саме Східна Європа була найбільш релігійно толерантна і терпима, а тому тут протестантизм розвивався більш мирним шляхом.

Загалом протягом трьох днів будуть розглянуті історичні, богословські, соціокультурологічні аспекти розвитку реформаційних рухів в Східній Європі. РІСУ опублікує частину доповідей конференції.