• Головна
  • Новини
  • Представниця УГКЦ бере участь в міжнародному симпозіумі в Лівані...

Представниця УГКЦ бере участь в міжнародному симпозіумі в Лівані

08.05.2014, 16:23
Представниця УГКЦ бере участь в міжнародному симпозіумі в Лівані - фото 1
Cимпозіум носить тему: «Другий Ватиканський Собор та Східні Церкви».

exklusiv.gif7 травня відбулося урочисте відкриття Міжнародного симпозіуму з нагоди 50 річниці Другого Ватиканського Собору (1962-1965). Організований Центром досліджень і публікацій Християнського Сходу CERPOC-FSR-USJ та патріаршою маронітською семінарією в Газір, симпозіум носить тему: «Другий Ватиканський Собор та Східні Церкви».

Зустріч проходить під патронатом Блаженнішого Бешари Бутроса Ель-Раї, маронітського Патріарха Антіохії і всього Сходу, президента асамблеї Патріархів і католицьких єпископів в Лівані. В симпозіумі беруть участь єпископи і науковці багатьох Східних Церков, а саме Маронітської, Мелхітської, Української, Халдейської, Вірменської, Грецької Католицької Церкви та Православної Антіохійської Церкви. Присутніми є доповідачі з Протестантських Церков. В секції «ісламо-християнський діалог» про підсумки 50-літнього діалогу будуть ділитись досвідом мусульмани. Від Української Греко-Католицької Церкви на симпозіумі присутня монахиня Альфонса Карапата.

На урочистому відкритті зі словом привітання до присутніх звернувся Патріарх Маронітський. Доповідачі не оминули увагою Українську Греко-Католицьку Церкву та її участь в Соборі, посилаючись на особу блаженнішого Патріарха Йосифа Сліпого та владику Максима Германюка. Доповідачі висловили свою підтримку українцям, підкреслюючи сучасну складну політичну і релігійну ситуацію в країні.

В коментарі РІСУ сестра Альфонса повідомила, що основною темою першого дня став розвиток Церкви до і після ІІ Ватиканського Собору, знакові зміни й історія розвитку думки. «ІІ Ватиканський Собор якісно змінив термінологію таких слів як: анатема, infidelis, схизматик. В католицький горизонт входить слово "інші" і руйнує стіни "тоталітарної цивілізації". Формулювання такого підходу і наближення до сучасного світу було продиктоване і підготовлене "модусом вівенді", який пропонували східні католицькі Церкви. Таким чином вибудовується нова позиція та духовний шлях: жити разом, відкриваючи "досвід іншого". Святкуючи 50-ліття Другого Ватиканського Собору, ми знову переконуємося, що "без інших ми втрачаємо нашу власну ідентичність», – прокоментувала  сестра Альфонса тему симпозіуму.