• Головна
  • Новини
  • Делегація УПЦ (МП) у Мінську досліджувала, як Володимирове хрещення вплинуло на долю України, Росії та Білорусі...

Делегація УПЦ (МП) у Мінську досліджувала, як Володимирове хрещення вплинуло на долю України, Росії та Білорусі

10.06.2013, 10:18
Священнослужителі УПЦ (МП) взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції «Хрещення Русі в долі Білорусі, Росії та України: вибір цивілізаційного шляху», яка 6-7 червня проходила у столиці Білорусі м. Мінську.

Священнослужителі УПЦ (МП) взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції «Хрещення Русі в долі Білорусі, Росії та України: вибір цивілізаційного шляху», яка 6-7 червня проходила у столиці Білорусі м. Мінську.

Організаторами конференції виступили Білоруська Православна Церква та Національна академія наук Білорусі. Крім білоруських, українських та російських вчених і громадських діячів, на форумі виступили делегати наукових кіл Польщі та Німеччини. Було озвучено понад 150 доповідей.

На церемонії урочистого відкриття заходу були оголошені привітання Президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка і Патріарха РПЦ Кирила. Потім з вітальним словом до організаторів та гостей форуму звернувся Митрополит Мінський і Слуцький, Патріарший екзарх всієї Білорусі Філарет:

«Хрещення Русі стало доленосною подією не тільки для нашої Церкви, а й зумовило цивілізаційний вектор розвитку народів історичної Русі, що складають нині простір Білорусі, Росії та України. У духовному сенсі, завдяки акту Хрещення, Русь, з одного боку, була долучена до сім'ї європейських християнських народів, а з іншого - Хрещення стало підставою для формування у наших предків духовно-культурної та національної ідентичності», - зазначив, зокрема, митрополит Філарет .

Як повідомляє офіційний сайт УПЦ (МП), вітальний адрес Митрополита Володимира оголосив вікарій Київської Митрополії єпископ Броварський Феодосій:

«Милістю Божою, з закінченням панування атеїстичної ідеології на пострадянському просторі, великій події Хрещення Київської Русі у 988 році приділяється все більше уваги. І відбувається це не тільки в суто церковному середовищі, - святкування найважливішої віхи нашої історії виходить на загальнонародний і державний рівень. В Україні вже протягом п'яти років День Хрещення Русі відзначається як національне свято. І це не дивно, адже подія, яка стала історичним початком для вітчизняної Православної Церкви, супроводжувалася також корінними змінами у всіх сферах суспільного життя. Хрещення ввело Київську Русь до системи європейських християнських держав, вона остаточно усвідомила себе частиною цивілізованого світу свого часу», - йдеться у слові.

Форум продовжився пленарним засіданням і роботою в секціях. На завершення роботи конференції були прийняті підсумкові документи.