• Головна
  • Новини
  • На «Запорізьких єврейських читання» науковці з вдячністю згадували про Митрополита Шептицького...

На «Запорізьких єврейських читання» науковці з вдячністю згадували про Митрополита Шептицького

22.04.2013, 11:25
Одразу у двох містах Дніпропетровська і Запоріжжя пройшла щорічна науково-практична конференція Сімнадцяті «Запорізькі єврейські читання».

Одразу у двох містах Дніпропетровська і Запоріжжя пройшла щорічна науково-практична конференція Сімнадцяті «Запорізькі єврейські читання». Організаторами заходу виступили Запорізький національний університет, Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» та музей «Пам’ять єврейського народу і голокост в Україні».

Як повідомляє сайт Дніпропетровської єврейської громади, у перший день конференції , відбулися два пленарних засідання (одне - в Запоріжжі, а інше - у Дніпропетровську). Учасники торкнулися центральної теми «Запорізьких читань-2013», яка звучала як «Опір Голокосту: подвиг і пам'ять».

У рамках першого робочого дня конференції з доповідями виступили доктор Ігор Щупак, провідний науковий співробітник Музею історії Києва, відповідальний секретар Громадського комітету для увічнення пам'яті жертв Бабиного Яру Віталій Нахманович, викладачі кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЗНУ професор Олександр Давлетов та доцент Оксана Козакова та завідувач кафедрою соціальних комунікацій, реклами та зв'язків з громадськістю Віталій Шевченко, а також Олександра Местецька, почесний діяч Єврейської ради України і куратор проекту благодійної організації «Бней Бріт Леополіс» (Львів).

Другий день «Запорізьких читань» був розділений на дві секції - «Історія та історична пам'ять» та «Філософія і Філологія». Відповідно, одинадцять доповідей висвітлювали історичний аспект історії українських євреїв (так, на історичній секції доповідачі розповіли про нацистський окупаційний режим на території Запоріжжя, про Голокост на Миколаївщині очима очевидців і про «шмальцовників» під час нацистської окупації). Тут прозвучали повідомлення, присвячені видатним особистостям в єврейській історії - Зеву (Володимиру) Жаботинському і митрополиту Андрею Шептицькому.

Увага іншої частини учасників Читань була зосереджена на проблематиці культурологічного осмислення теперішніми поколіннями найстрашнішої трагедії в історії єврейства, а також її відображення і трансформація в художніх текстах і творах мистецтва. Крім того, йшлося і про аналіз образу єврейського народу, єврейських мотивів у літературі та мистецтві, в тому числі і в анекдотах, а також про контраверсійні персонажі сучасного медіапростору єврейського походження.