• Головна
  • Новини
  • Студенти дискутували у Львові про Церкву, ЗМІ та громадське суспільство...

Студенти дискутували у Львові про Церкву, ЗМІ та громадське суспільство

19.11.2012, 14:25
Студенти дискутували у Львові про Церкву, ЗМІ та громадське суспільство - фото 1

З ініціативи Інституту екуменічних студій у співпраці з Інститутом гуманітарних і соціальних наук НУ «Львівська Політехніка» та Кафедрою зарубіжної преси та інформації ЛНУ ім. Івана Франка 14 листопада в Українському католицькому університеті відбулася Всеукраїнська студентська конференція "Християнин у публічній сфері молодої демократії".

Конференція.JPGЗ ініціативи Інституту екуменічних студій у співпраці з Інститутом гуманітарних і соціальних наук НУ «Львівська Політехніка» та Кафедрою зарубіжної преси та інформації ЛНУ ім. Івана Франка 14 листопада в Українському католицькому університеті відбулася Всеукраїнська студентська конференція "Християнин у публічній сфері молодої демократії".

Понад 50 студентів з різних областей України виголосили свої тези під час заходу. Учасники працювали в 5-ти секціях, що стосувалися тематики ЗМІ, громадянського суспільства, конфлікту цивілізацій та викликів сьогодення.

У секції «Християнин і громадянське суспільство» студенти розглядали питання впливу Церкви на формування національної ідеї, демократичні цінності в Україні та роль жінки у їх формуванні, а також йшлося про новий вимір релігійного життя у соцмережах. Зокрема, жваву дискусію викликало питання сповіді через Інтернет.

Під час роботи секції «Студентська ініціатива як показник розвитку громадянського суспільства» учасники представили свої проекти щодо інтеграції та реабілітації людей з особливими потребами, нових навчальних можливостей неповносправних дітей, ролі волонтерів у соціальній роботі з дітьми.

Одне з розглянутих питань стосувалося ставлення до незрячих людей та їх інтеграції у суспільство. Студенти представили проект, який би допоміг незрячим дітям, що живуть у віддалених районах та не мають доступу до навчання. Розповіли про кроки, які запланували для реалізації цього проекту. Та про експеримент щодо емпатійності до незрячих людей. Висновком цього експерименту є те, що оточуючі готові допомагати людям з особливими потребами, але досить погано поінформовані щодо потреб таких людей.

У секції «ЗМІ і християнські цінності» студенти розглядали питання етики журналістів при написанні матеріалів на релігійну тематику, упередженість при висвітленні церковного життя в Україні. Йшлося про те, що потрібно відходити від конфесійних заангажувань, не акцентувати увагу тільки на проблемах своєї Церкви, розуміти про що пишеться, не сприймати Церкву як вузько політичну інституцію. Головний месидж полягав у тому, що журналістські матеріли мають будувати, а не руйнувати.

У ще одній секції студенти розглядали питання конфлікту цивілізацій, ісламського і християнського світу, ксенофобії, расизму, фундаменталізму та мультикультуралізму (його негативне чи позитивне значення). Одним з доповідачів був італієць Марко Резидорі, студент Львівського національного університету імені Івана Франка.

Цікаві та пізнавальні теми розглядали учасники секції «Християнство і виклики сьогодення». Вони зосередилися на питаннях міжконфесійного діалогу в Україні, християнського коріння Європи, співіснування християнства та психології, ментального здоров’я та екологічної проблематики. Модератор секції Віктор Жуковський підсумував розгляд теми: «Треба бути, а тоді діяти. Бути собою, а щоб бути собою треба бути в діалозі з суспільством. Суспільство починається з людини, а людина починається з себе».

Під час підведення підсумків модератори кожної з секції визначили найкращого доповідача. Призери отримали почесні відзнаки. Переможцями стали: Самойлов Олексій, СНУ ім.. В. Даля (м. Луганськ), Галушко Катерина студентка ЛНУ ім.. Івана Франка (м. Львів), Химич Ірина, ЧНУ ім. Юрія Федьковича (м. Чернівці), співдоповідачі Гаврилів Лідія та Кондрат Олена, НУ «Львівська Політехніка» та Назаренко Роман, Український католицький університет (м. Львів).

«Незалежно від того, що деякі учасники, які пропонували свої доповіді, є тільки студентами  третього курсу, тим не менше доповіді є дуже глибокі за змістом і, думаю, в майбутньому це можуть бути передумови для детальних досліджень в тих темах, які вони започаткували» – підвела підсумок модератор секції «Конфлікт цивілізацій: міф чи реальність?» Ірина Мартиняк.