• Головна
  • Новини
  • Кардинал Любомир (Гузар): УГКЦ повинна розробити спеціальну програму плекання покликання до богопосвяченого життя...

Кардинал Любомир (Гузар): УГКЦ повинна розробити спеціальну програму плекання покликання до богопосвяченого життя

20.10.2012, 10:11

Кардинал Любомир (Гузар) закликав духовенство активніше розвивати і популяризувати богопосвячене життя та допомогти людям пізнати покликання до нього. Про це архиєпископ-емерит сказав 19 жовтня на науковій конференції «Покликання до богопосвяченого життя в УГКЦ сьогодні: реалії та перспективи», яка проходила у Львівській духовній семінарії Святого Духа.

Кардинал Любомир (Гузар) закликав духовенство активніше розвивати і популяризувати богопосвячене життя та допомогти людям пізнати покликання до нього. Про це архиєпископ-емерит сказав 19 жовтня на науковій конференції «Покликання до богопосвяченого життя в УГКЦ сьогодні: реалії та перспективи», яка проходила у Львівській духовній семінарії Святого Духа.

«Потрібно старатися створювати такі механізми у монаших спільнотах та згромадженнях, які допоможуть виховувати, скріплювати покликання», – сказав кардинал.

Він розповів про досвід США, де попри те, що на початку 1960-70-х років була велика кількість покликань до богопосвяченого життя, священнослужителі виробили спеціальну програму плекання покликань.

«У той час у кожній єпархії США призначалася людина, яка відповідала за покликання як до священичого, так і монашого життя. Тут варто звернути увагу на особливість американців: вони мали і досі мають добре організовану спеціальну мирянську організацію, яка допомагає шукати покликання, – розповідає Блаженніший Любомир. – Тому варто подумати над тим, щоб в Україні була подібна організація, у якій би працювали зацікавлені миряни, котрі усвідомлюють вартість богопосвяченого життя для Церкви і для народу».

На думку екс-глави УГКЦ, над цим необхідно застановитися, адже чернече життя не є «чимось закритим», а є важливою частиною загальноцерковного життя.

«Якщо ми зможемо знайти мирян, які готові нам допомагати у ділянці пошуку і виховання покликань, то, на мою думку, це буде дуже корисно для УГКЦ», – наголосив він.

Як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, на конференцію організатори запросили архиєпископа Йозефа Вільяма Тобіна, Секретаря Конгрегації у справах Інститутів богопосвяченого життя та Товариств апостольського життя. Однак архиєпископ не зміг приїхати до Львова. Його доповідь про ідеал богопосвяченого життя та його реалізацію у монаших спільнотах зачитали на початку конференції.

У доповіді архиєпископа, зокрема, наголошується, що для кращого розуміння сучасного богопосвяченого життя, важливо усвідомити зміни, які воно пережило за останні 40 років. На переконання архієпископа, вихідним пунктом цих змін є Другий Ватиканський Собор, з якого і розпочалося оновлення згромаджень богопосвяченого життя.

Архиєпископ Йозеф Вільям Тобін підкреслює, що найважливішою подією для богопосвяченого життя після Другого Ватиканського Собору був Синод Єпископів про богопосвячене життя, який відбувся у 1994 році і наслідком якого стало апостольське повчання «Богопосвячене життя».

У своїй доповіді архиєпископ Йозеф зазначає, що богопосвячене життя проходить через випробовування: через дуже сильні знаки життя і смерті.

«Віримо, що у всіх випробуваннях і питаннях розпізнаємо Слово Боже, яке, якщо збирається у ранах і сумнівах, у труднощах і непевностях, поведе нас до нового запалу, до нового творіння», – зауважує він наприкінці доповіді.

Дослідження того, які є мотивації покликань до богопосвяченого життя в УГКЦ представили с. Христофора Буштин, голова Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання, та п. Мар’яна Миколайчук, кандидат психологічних наук. Учасниками цього дослідження стали 37 кандидатів до богопосвяченого життя, серед яких 54% чоловіків і 46% жінок. Це дослідження дало змогу визначити основні чинники психологічної готовності до вибору богопосвяченого життя (достатній рівень психологічного здоров’я, необхідний рівень особистої зрілості, наявність спонукальних компонентів) та критерії особистої зрілості (відповідальність, децентрація, глибинність переживань, життєва філософія, автономність, контактність, самоприйняття).

Крім цього, протягом дня прозвучали доповіді о. Володимира Груци, ЧНІ, та с. Василії Струтинської, ЧСВВ, про труднощі, з якими зустрічаються сучасні богопосвячені особи, та о. Діонисія Чверенчука, ЧСВВ, про динаміку розвитку покликань за останні 20 років.

У конференції бере участь владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ.

Наукова конференція «Покликання до богопосвяченого життя в УГКЦ сьогодні: реалії та перспективи» продовжить роботу 20 жовтня. Цього дня прозвучать доповіді о. Ореста-Дмитра Вільчинського та с. Валентини Рябушко, ЗСМ св. Вінкентія, про духовний стан суспільства, яке є підґрунтям для формування покликань, та о. Андрія Платоша, СДБ, о. Івана Мазуркевича, СДБ, о. Андрія Боднара, СДБ, о. Григорія Шведа, СДБ, про перспективи душпастирської праці над покликаннями.

Захід відбувається з ініціативи Патріаршої комісії у справах монашества, яку очолює о. Петро (Баран), ЧНІ.