• Головна
  • Новини
  • У Львові духовенство та науковці відзначать 50-ліття ІІ Ватиканського Собору...

У Львові духовенство та науковці відзначать 50-ліття ІІ Ватиканського Собору

29.05.2012, 13:46
У Львові духовенство та науковці відзначать 50-ліття ІІ Ватиканського Собору - фото 1
У Львові в Українському католицькому університеті 31 травня – 2 червня відбудеться Міжнародна наукова конференція «ІІ Ватиканський Собор: дари Духа - таїна Церкви - свідчення людини». Захід приурочений до 50-ліття ІІ Ватиканського Собору.

Другий Ватиканський СоборУ Львові в Українському католицькому університеті 31 травня – 2 червня відбудеться Міжнародна наукова конференція «ІІ Ватиканський Собор: дари Духа - таїна Церкви - свідчення людини». Захід приурочений до 50-ліття ІІ Ватиканського Собору.

Як повідомляє інформаційний відділ УКУ, перед учасниками конференції виступить безпосередній свідок цього Собору єпископ Андрій (Сапеляк). Присутні також матимуть можливість обговорити основні документи, положення та екуменічний характер Другого Ватиканського Собору, його вплив на розвиток богословської традиції Церкви, Літургії, екуменічні відносини та діалог як стратегію міжрелігійних відносин.

У перший день учасники працюватимуть спільно, слухатимуть доповіді та братимуть участь у обговореннях. А у два наступні дні передбачена робота у секціях: богословській, екуменічно-еклезіологічній та суспільно-історичній.

На міжнародну конференцію до Львова зголосилися приїхати відомі релігійні діячі з України та з-за кордону, зокрема, Верховний Архиєпископ-емерит Києво-Галицький УГКЦ Любомир (Гузар), Апостольський нунцій в Україні Томас Едвард Ґалліксон, Митрополит Львівський РКЦ в Україні Мєчислав Мокшицький, єпископ-ординарій Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан (Шашік), апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Великобританії Гліб (Лончина), о. Петро Ґаладза, Інститут східнохристиянських студій ім. Митрополита Андрея Шептицького (Оттава), архимандрит Кирило (Говорун), Загальноцерковна аспірантура і докторантура імені свв. рівноапост. Кирила і Мефодія (Москва), о. Юрій Аввакумов, кафедра історичного богослов’я Університету Нотр-Дам (США), Мирослав Чех, «Ґазета виборча» (Варшава), єпископ Циріл (Васіль), ТІ, Секретар Конгрегації Східних Церков (Святий Престол), єпископ Дрогобицький, вікарій Львівської єпархії УПЦ (МП) Філарет (Кучеров), о. Іван Дацько, Інститут св. Климента Папи УКУ (Львів – Рим), Віктор Єленський, Українська асоціація релігійної свободи (Київ) та ін.

Організаторами заходу виступили Інститут екуменічних студій УКУ (Львів), Інститут релігії і суспільства УКУ (Львів) та Інститут Святого Климента Папи УКУ (Рим).

Довідка: II Ватиканський собор — XXI Вселенський Собор Католицької Церкви відкритий з ініціативи Папи Івана XXIII у 1962 році і тривав до 1965 року (за цей час було обрано нового папу, собор закрився вже за папи Павла VI).

Для католиків найбільш помітними наслідками собору стали зміни в літургічній практиці Церкви, зокрема, впровадження богослужіння національними мовами разом із латинською мовою та нова, відкритіша, позиція у стосунках із некатоликами. Від УГКЦ на соборі був представлений єпископат на чолі Митрополитом Йосипом Сліпим.

Відкриваючи собор 11 жовтня 1962 року, Йоан XXIII заявив, що метою Собору є оновлення Церкви та її розумна реорганізація, аби Церква могла продемонструвати своє розуміння розвитку світу і приєдналася до цього процесу.

Світлина зі сайту CREDO-ua.org