• Головна
  • Новини
  • У Львові відкрилася ХХІІ Міжнародна наукова конференція «Історія релігій в Україні»...

У Львові відкрилася ХХІІ Міжнародна наукова конференція «Історія релігій в Україні»

10.05.2012, 15:13
Сьогодні у Львові, 10 травня, відкрилася ХХІІ Міжнародна наукова конференція «Історія релігій в Україні». Понад 100 науковців два дні обговорюватимуть найактуальніші релігійні проблеми.

Сьогодні у Львові, 10 травня, відкрилася ХХІІ Міжнародна наукова конференція «Історія релігій в Україні». Понад 100 науковців два дні обговорюватимуть найактуальніші релігійні проблеми.

Як розповіла директор Львівського музею історії релігії З. Білик, на цю конференцію зареєструвалося 102 учасники, серед них гості з Польщі, Словаччини, Угорщини, Росії, Литви, Білорусі. Про це повідомив кореспондент IA ZIK.

У програмі конференції – робота пленарного засідання та семи секцій. Як розповіла завідувач відділом Львівського музею історії релігії Ірина Цебенко, учасники наукового форуму порушуватимуть питання релігії античної доби, історії християнства, викликів ХХ ст, релігійних течій, філософії релігії та інші. Серед секцій – секція «Сакральне мистецтво», одним із пунктів роботи якої питання музейні колекції та музеєзнавство. Розглядатимуть також на засіданні круглого столу тему «Йосип Сліпий: науковець, в’язень, Патріарх», присвячену 120-річчю від дня народження митрополита. Учасники конференції матимуть змогу побувати на батьківщині Кардинала УГКЦ Йосипа Сліпого в селі Заздрість Тернопільської області. В рамках секції «Виклики ХХ століття» проходитиме ще один круглий стіл «Митрополити Іов Борецький і Петро Могила – проблемні постаті українського православ’я».

Особливість цьогорічної конференції – поява нових релігієзнавців із Росії.

Це кандидати історичних наук із Москви Юлія Шустова та Марія Сердюк із Владивостока, кандидат мистецтвознавства із Чувашії Дмитро Мадуров, доктор історичних наук Сергій Рибаков із Єкатеринбурга та ін. Одночасно нас не забувають науковці із Польщі Антоніна Козирська, Томаш Марціняк, Віталій Росовський, із Білорусії Андрій Киштимов, із Литви Алдона Васіляускене та багато інших релігієзнавців із ближнього та далекого зарубіжжя. В роботі конференці візьмуть участь майже 30 докторів наук.

Учасників конференції привітав заступник міського голови Львова з гуманітарних питань В. Косів, який наголосив на стабільності цього заходу, який проходить вже 22 роки поспіль. Він відзначив, що у Львів, як місто, як найбільш підходящий майданчик для цієї теми, адже тут у щоденному житті велика присутність релігії і церкви. У Львові є 104 храми різних конфесій – і всі вони це активні, живі спільноти.

Учасники конференції хвилиною мовчання вшанували пам’ять її засновника – професора Ярослава Дашкевича, а також вшанували пам’ять отців Шевціва та Блажейовського.

Організатори конференції – Інститут релігієзнавства – філія Львівського музею історії релігії, Львівське відділення Інституту української археографії та джерелознавства імені М.Грушевського НАН України, відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.Сковороди НАН України. Цьогоріч до організаторів долучився гуманітарний факультет Українського католицького університету.