• Головна
  • Новини
  • Молоді науковці з усієї України в УКУ обговорюють взаємини між Церквою, владою та суспільством...

Молоді науковці з усієї України в УКУ обговорюють взаємини між Церквою, владою та суспільством

27.04.2012, 17:32
Молоді науковці з усієї України в УКУ обговорюють взаємини між Церквою, владою та суспільством - фото 1
Інститут релігії та суспільства Українського католицького університету організував у Львові ХV Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Людина у силовому полі влади та ідеологій».

exklusiv.gifІнститут релігії та суспільства Українського католицького університету організував у Львові ХV Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Людина у силовому полі влади та ідеологій». Захід триватиме два дні – з 27 по 28 квітня. Участь у ньому зголосилися взяти молоді науковці, духовенство, представники влади та студенти практично з усієї України – Львова, Києва, Луцька, Харкова, Донецька, Запоріжжя, Ужгорода, Тернополя, Сімферополя та польського Вроцлава.

Виступає М.Маринович

Відкриваючи конференцію, Мирослав Маринович, президент Інституту релігії та суспільства, віце-ректор УКУ зауважив, що обрана тема є надзвичайно складною, обговорювати її можна впродовж тижня і не вичерпати до кінця.

«Ми заслухаємо різні доповіді. Хочу вірити, що у цій поліфонії знайдете ті зерна істини, які будуть важливі для усіх нас», - сказав він.

Мирослав Маринович наголосив, що кожна людина приречена жити у світі, де панує та чи інша ідеологія. Ідеологія звужує простір людини, а її абсолютизація несе чималу загрозу.

Мирослав Маринович«Вікіпедія визначеє ідеологію, як організовану сукупність ідей у формі міфів, настанов, гасел, програмних документів партій. І в цьому сенсі ідеологія не є нейтральною щодо нашого духовного світу. Тому ми повинні навчитися, живучи в тому морі, як правильно функціонувати, щоби не захлинутися, щоби не пошкодити свій внутрішній світі», - дав пораду віце-ректор УКУ.

«Господь дав людині свободу вибору і саме за те, як людина користається тією свободою, її і будуть судити. Бог дає людині не ідеологічні, а моральні заповіді. Людина повинна розгадувати що означають ці заповіді у кожній конкретній ситуації свого життя. Я дозволю собі піти на недопустимий такий крок спрощення проблеми, щоби представити вам такий образ. Коли Бог каже людині, дає моральну настанову «не убий!», крайні ідеології кажуть людині «убий!», якщо це є ворог. Такі ідеології оголошують ворогом того, хто не дотримується певних дій, і я бачу в тому велику загрозу для духовного світу людини. Бо ідеологія може дати індульгенцію, якщо цього вимагають певні ідеологічні потреби», - додав він.

Цьогоріч на обговорення пленарних секцій конференції винесено такі питання:

 – Взаємини між Церквою, владою і суспільством та суспільне вчення Церкви про владу, ідеології та гідність людини.

– Влада і людина у теоретичних концепціях і практиках державотворення

– Влада і людина в Україні: досвід минулого та прогноз на майбутнє

– Як впливають сучасні ідеології на духовний світ і гідність людини.

Доповідач конференції єромонах Студійського уставу Святоуспенської Унівської лаври Юстин (Бойко) розповів про вплив сучасних ідеологій на духовний світ і гідність людини. За його словам, ідеології існували і будуть існувати як в політичній, так і в релігійній сферах, але істина в тому, що жодна ідеолога не може існувати без цінностей, без орієнтиру.

виступає єром. Юстин (Бойко)

« Для релігійної ідеології таким орієнтиром є Христос», - сказав єромонах.

Науковий секретар, керівник проектів фундації «Комунікантес» Франс Хоппенбруверс говорив про суспільне вчення Церкви про владу, ідеології та гідність людини.

Конференція продовжиться секційними засіданнями, під час яких з доповідями на філософсько-релігійні та соціальні теми виступлять молоді науковці та студенти вищих навчальних закладів України.

Учасники конференції

 Учасники наукової конференції матимуть також можливість переглянути фільм режисера Анджея Вайди «Катинь» . А 28 квітня, після пленарних засідань, для них проведуть екскурсію в музей «Тюрма на Лонцького» .

Світлини Василля Пишковича