• Головна
  • Новини
  • «Ніхто не казав світові стільки доброго про Україну як папа-слов'янин», – висновки конференції в УКУ...

«Ніхто не казав світові стільки доброго про Україну як папа-слов'янин», – висновки конференції в УКУ

24.05.2011, 10:00
«Ніхто не казав світові стільки доброго про Україну як папа-слов'янин», – висновки конференції в УКУ - фото 1
Участь у конференції взяло близько 50 людей з Сум, Полтави, Тернополя, Луцька, Ужгорода, Дрогобича, а також із Польщі.

Pope_UCU.gifСвятіший Отець Іван Павло ІІ – це особа, для якої були характерні дві постави: перша на колінах перед маєстатом Бога, друга – на колінах перед маєстатом людини. Таку думку висловив архиєпископ Мечислав Мокшицький, Митрополит Львівський під час конференції в УКУ.

20-21 травня у Львові відбулася Всеукраїнська студентська конференція «10-ліття пастирського візиту Папи Івана-Павла II в Україну: діалог культур та перспективи релігійного порозуміння». Участь у конференції взяло близько 50 людей з Сум, Полтави, Тернополя, Луцька, Ужгорода, Дрогобича, а також із Польщі.

Архиєпископ Мечислав Мокшицький з 1996 року був особистим секретарем Івана Павла ІІ. На цій відповідальній посаді він працював аж до відходу у вічність понтифіка: «Думаю, що сила Папи випливала з молитви. Розмові з Богом він надавав першість між іншими заняттями, – зазначив в УКУ архиєпископ. – Семінаристи, які прислуговували понтифіку під час мес, сьогодні згадують, з яким зосередженням він молився перед і після кожної Служби Божої. Він був свідомий того, що усе в житті Папи – навчання, рішення, душпастирство – бере початок з підніжжя Христа, утаєного у Пресвятій Євхаристії».

На колінах Святіший Отець стояв також перед людиною, особливо перед тією, яка потребує. «Він у кожному бачив Божий образ, і це формувало його відносини з людиною. Його руки та обійми були відкриті для кожного. Особливо Папа поважав молодих людей, він був свідомий, що це майбутнє Церкви, тому з великою радістю та ентузіазмом зустрічався з молоддю. Усім своїм життя блаженний Іван Павло ІІ говорив Господові: «Цілий Твій я є, і все моє Твоє», – додав архиєпископ.

Отець-єромонах ЧСВВ Теодозій Янків, який був одним із організаторів візиту Понтифіка до України, розповів: «Тоді, під час візиту, світ переконався, що віра в Бога в Україні не була викоріненою. Приїзд Папи припав на момент зневіри українського народу у власному майбутньому. А Іван Павло ІІ розповів нам про віру в Україну, в український народ, про пошану до наших українських святинь. Його апостольське слово було пройняте любов’ю до нашого народу. Ще ніхто в історії України, а особливо з висоти апостольського престолу, не казав світові скільки доброго про Україну, про її нелегку історію, проблеми та надії як Папа-слов'янин. Ще ніхто в історії з таким розуміння та пошаною не показував світові Україну з її драматичною історією, проблемами, викликами, але також із її цінностями, потенційними можливостями, надіями та перспективами її розвитку, як це зробив Іван Павло ІІ».

Владика Гліб (Лончина), апостольський адміністратор Екзархії для українців-католиків у Великобританії, також один із тих, хто готував історичний візит Івана Павла ІІ до України. Виступаючи в УКУ, він зазначив: «Іван Павло ІІ мав блискучий успіх, бо був мужем молитви. Таким його найбільше запам’ятали, він залишиться свідком Христової любові».

У рамках конференції діяли такі секції: «Християнські конфесії в сучасній Україні: перспективи релігійного порозуміння», «Духовна, інтелектуальна та суспільна спадщина візиту Папи Івана Павла II в Україну», «Роль українських і зарубіжних мас-медіа у висвітленні папського візиту 2001 р». Кожен із студентів-доповідачів представив сферу життя і діяльності Блаженного Папи Івана Павла ІІ, яку він дослідив.

Круглий стіл на конференції «Роль студентської молоді у побудові громадянського суспільства в Україні та налагодженні співпраці між християнськими конфесіями», який пройшов вельми жваво, модерував віце-ректор з питань призначення та місії УКУ Мирослав Маринович. Про це інфоромує прес-служба УКУ.