• Головна
  • Новини
  • Учасники християнської молодіжної конференції в Івано-Франківську обговорили позитиви і загрози інформаційної доби...

Учасники християнської молодіжної конференції в Івано-Франківську обговорили позитиви і загрози інформаційної доби

18.10.2010, 11:42
Учасники християнської молодіжної конференції в Івано-Франківську обговорили позитиви і загрози інформаційної доби - фото 1
Конференцію організувала Федерація українських католицьких академічних і студентських товариств „Обнова”. Про роль медіа в житті Церкви говорили молоді греко-католики з Києва, Львова, Тернополя, Чернівців, Івано-Франківська та Чорткова.

Obnova_media.jpgВ Івано-Франківську 16-17 жовтня відбулася молодіжна науково-популярна конференція „Християнські цінності перед викликами інформаційної доби”. Її організувала Федерація українських католицьких академічних і студентських товариств „Обнова”. Про роль медіа в житті Церкви говорили молоді греко-католики з Києва, Львова, Тернополя, Чернівців, Івано-Франківська та Чорткова.

Як повідомили в "Обнові", крім обновлян у конференції взяли участь Івано-Франківський єпископ-емерит владика Софрон Мудрий, директор Релігійно-Інформаційної Служби України Тарас Антошевський, Голова екологічного бюро УГКЦ Володимир Шеремета та інші.

За словами Глави УГКЦ Патріарха Любомира, тематика конференції є надзвичайно важливою, бо стосується двох важливих питань: вічних прав та інформації. „Ця тематика, стосовно якої недавно дуже цікаво висловився Святіший Отець Бенедикт XVI, справді варта великої уваги, бо через навалу інформації людина, особливо молода, часто втрачає контроль над життєвими обставинами і стає невільником швидкоплинних, мінливих та зазвичай неважливих повідомлень,” – зазначив Патріарх Любомир.

В рамках конференції відбулися цікаві наукові доповіді про біблійне значення слова та богословське трактування інформації, про нові можливості і загрози, з якими зустрічаються християни в інформаційну добу. Обновляни обговорили проблему залежності від технологій та руйнування традиційних форм спілкування між людьми. „Інформація є найціннішим ресурсом суспільства знань і найпотужнішою зброєю. В умовах швидкого розвитку комунікацій дуже важливо зберегти баланс між новітніми пріоритетами та християнськими цінностями,” – пояснив Президент обновлянської Федерації Мар’ян Лазарук.

ОбноваОсобливо турбувала учасників конференції тема медіакритики: як фільтрувати інформацію, як визбирувати зерно правди серед полови неправдивої інформації. Церква не може устами єрархів коментувати кожну інформацію, а тому самі миряни мають навчитися фільтрувати її. А перед обновлянською молоддю постає завдання допомогти іншим у цій справі. Перепровіряти інформацію, звертати увагу на те, кому належить видання і яка його мета, орієнтація, шукати авторитетних коментарів і намагатися зрозуміти прихований підтекст — ці та інші поради дав Т.Антошевський. Також він закликав християнську молодь ставати професіоналами у своїх ділянках і не боятися висловлювати свої погляди з приводу тих чи інших інформацій, зокрема, у соціальних мережах.

Обновляни також обговорили медійну стратегію федерації та окремих її товариств. Для учасників конференції медійні тренінги провели директор РІСУ Тарас Антошевський та головний редактор газети „Наш Собор” Тетяна Шпайхер. Рівень обізнаності обновлян щодо міжнародних зв’язків підвищували Софія Кернична, Ганнуся Жовківська та Ярослава Бабій.

„Ви, обновляни є прикладом для молодих людей, а Ваше товариство добрим середовищем для розвитку”, – звернувся до „Обнови” під час Архиєрейської Літургії у своїй проповіді владика Софрон (Мудрий).

Проведення щорічних тематичних науково-популярних конференцій стало для обновлянської федерації вже доброю традицією.

«Обнова» була заснована у 1930 р. Митрополитом Андреєм Шептицьким. Після 1939 р. товариство перестало існувати в Україні, а багато його членів емігрували на захід. У 1992 р. «Обнова» відродилася у Львові. Сьогодні до обновлянської федерації входять академічні та студентські товариства Львова, Тернополя, Івано-Франківська,  Чернівців, Києва та Чорткова.